Σίγουρα το να έχουμε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης είναι σημαντικό προκειμένου να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δέρμα μας επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο καιρός. Επομένως, πρέπει να προσαρμόζουμε τη skincare ρουτίνα μας ανάλογα με την εποχή έτσι ώστε να καλύψουμε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του δέρματός μας.

Δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για το δέρμα (ειδικά το ξηρό) θα πρέπει να εστιάσουμε στην ενυδάτωσή του. Η τριβή με τα ρούχα, τα ζεστά μπάνια αλλά και ο ξηρός αέρας του καλοριφέρ ή του air condition απομακρύνουν τα φυσικά λιπίδια της επιδερμίδας μας, με αποτέλεσμα αυτή να αφυδατώνεται και να γίνεται θαμπή και άγρια. Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να αλλάξουμε στην περιποίησή μας τον χειμώνα ώστε να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό.

Περιποίηση προσώπου

  • Φροντίζουμε να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας κάθε πρωί και βράδυ, επιλέγοντας ένα πλούσιο καθαριστικό με ενυδατικούς παράγοντες
  • Ενισχύουμε την ανάπλαση της επιδερμίδας μας, κάνοντας μία φορά την εβδομάδα απολέπιση, με ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν
  • Μετά την απολέπιση της επιδερμίδας μας (ώστε να απορροφηθούν καλύτερα τα συστατικά), απλώνουμε μια ενυδατική μάσκα στο πρόσωπό μας
  • Κάθε πρωί και κάθε βράδυ εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρέμα, η οποία ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας μας. Αν το δέρμα μας είναι κανονικό, τότε μια απλή κρέμα ενυδάτωσης είναι αρκετή για την καθημερινή μας περιποίηση. Για τις μεικτές προς λιπαρές επιδερμίδες, η κρέμα θα πρέπει να έχει πιο ανάλαφρη υφή έτσι ώστε να μην προκαλεί υπερπαραγωγή σμήγματος. Αντίθετα, αν το δέρμα μας είναι πιο ξηρό, τότε θα χρειαστούμε μια πιο πλούσια σε λιπίδια ενυδατική κρέμα που θα αποκαταστήσει τη χαμένη υγρασία.
  • Έχουμε πάντα μαζί μας ένα lip balm με φυσική σύνθεση, ώστε να προστατεύουμε την ευαίσθητη περιοχή των χειλιών από το κρύο

Περιποίηση σώματος

  • Όσο κι αν απολαμβάνουμε το ζεστό μπάνιο μας στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, το ζεστό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα. Προτιμάμε λοιπόν το χλιαρό νερό ή φροντίζουμε να μην υπερβαίνουμε τα 15 λεπτά. Για τον καθαρισμό της επιδερμίδας επιλέγουμε ένα αφρόλουτρο με ενυδατικά συστατικά και αποφεύγουμε το έντονο τρίψιμο, το οποίο αφαιρεί τα έλαια της επιδερμίδας. Αμέσως μετά σκουπιζόμαστε σχεδόν ταμποναριστά με μια πετσέτα.
  • Μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε ένα ενυδατικό απολεπιστικό αμέσως μετά το ντους σε νωπή επιδερμίδα, επιμένοντας σε περιοχές όπως οι αγκώνες, οι φτέρνες, τα γόνατα.
  • Μετά το μπάνιο και ενώ η επιδερμίδα είναι ακόμα νωπή, απλώνουμε μια πλούσια κρέμα ενυδάτωσης ή κάποιο ενυδατικό λάδι για να «σφραγίσουμε» την υγρασία στην επιδερμίδα μας. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο καριτέ, τα οποία προσφέρουν σούπερ ενυδάτωση σε βάθος και μαλακώνουν την επιδερμίδα.
  • Τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα απλώνουμε ενυδατική κρέμα, λοσιόν ή αμυγδαλέλαιο στα χέρια μας, κάνοντας παράλληλα μασάζ στις παρανυχίδες.