Η εργασία σε εξωτερικούς χώρους για πολλά χρόνια συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με έρευνα, στην οποία μελετήθηκαν περισσότερες από 39.000 γυναίκες, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine και διερεύνησε τις επιδράσεις της βιταμίνης D.

Η επιστήμη για την σύνδεση βιταμίνης D και καρκίνου

Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως, αυξάνοντας τα επίπεδα βιταμίνης D που μπορεί να προστατεύσουν από την ασθένεια, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η βιταμίνη D είναι γνωστή για την διατήρηση της υγείας των οστών, αλλά μπορεί να διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην αποτροπή των λοιμώξεων και του καρκίνου.

Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως UVB. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και τα αποτρεπτικά μέτρα των lockdowns και των curfews εξαιτίας της πανδημίας έχουν μειώσει σημαντικά τον χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους.

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά το τελευταίο μισό του 20ού αιώνα έχει οδηγήσει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέεται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Προηγούμενες ερευνητικές μελέτες επισημαίνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, με τα στοιχεία όμως να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος;

Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια της εργασίας, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την ηλικία των 50 ετών.

Σε αυτές τις γυναίκες η έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια της εργασίας τους συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερες πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού, ενώ το υψηλότερο επίπεδο αθροιστικής έκθεσης συσχετίστηκε με 11% μειωμένες πιθανότητες.

Η εν λόγω έρευνα αποτελεί μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδειχθεί η αιτία πίσω από την σύνδεση. Ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «αυτή η μελέτη δείχνει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο κατά την εργασία και την τουλάχιστον καθυστερημένη εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Το εν λόγω εύρημα χρήζει περαιτέρω μελέτης».