Ιωάννης Α. Καποδίστριας

«Η γένεση του ελληνικού κράτους»

Ο Γρηγόριος Δαφνής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τα κείμενα του έγιναν από την πρώτη στιγμή (και παραμένουν μέχρι σήμερα) σημεία αναφοράς στη μελέτη της. Σε ένα πολύ διαφωτιστικό κείμενο, ο ίδιος ο Δαφνής έχει δώσει τις συντεταγμένες του πώς και γιατί καταπιάστηκε με αυτό το έργο:

“Η ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν από τα θέματα που δε με τραβούσαν. Είχαν ασχοληθεί τόσοι πολλοί και είχαν δημοσιευτεί τόσα πολλά γύρω από τη δραστηριότητα του Κερκυραίου πολιτικού. Ετσι πίστευα ότι τίποτα το καινούργιο δεν μπορούσε να ειπωθεί γι’ αυτόν. Ξαφνικά θυμήθηκα κάτι που είχε γράψει ο γνωστός Άγγλος ιστορικός A. J. P. Taylor, πριν αρκετά χρόνια. Σχολιάζοντας το βιβλίο του John Plamenatz για το γερμανικό μαρξισμό και το ρωσικό κομμουνισμό, ανέφερε ότι καμιά σοβαρή ιστορική εργασία δεν μπορούσε να γίνει πριν από το 1850. Οταν και άρχισε να υπάρχει εξακριβωμένη στατιστική. Και πρόσθετε: «Ήταν όμως τόσο ελαττωματική και η στατιστική, που μερικοί απέκλεισαν τη δυνατότητα μιας αναμφίλεκτης ιστορίας πριν από την έκρηξη του δευτέρου μεγάλου πολέμου». Η παρατήρηση αυτή μ’ έκαμε ν’ αναθεωρήσω τις απόψεις μου και να πλησιάσω το θέμα της ζωής του Καποδίστρια με περισσότερη αισιοδοξία. Ομολογώ ότι δεν απογοητεύθηκα από την έρευνα που έκαμα, που μου έδειξε ότι πολλά από τα δημοσιευμένα ήταν ανακριβή και ότι πολλές πλευρές της ζωής του Κύβερνου, όπως τον ονομάτισε ο Κωστής Παλαμάς, έμεναν άγνωστες. Και αποφάσισα να προχωρήσω. Αν έκαμα καλά ή κακά θα κρίνουν οι αναγνώστες”.

Οι επιπτώσεις της δολοφονίας του Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπεσε θύμα μίας δολοφονίας, που οι επιπτώσεις της άλλαξαν της πορεία της νέας ελληνικής ιστορίας. Και που κρίσιμα ερωτήματα γι αυτήν παραμένουν ως ένα βαθμό ακόμα και σήμερα αναπάντητα. Ομως, το τραγικό αυτό για τον ίδιο και για την Ελλάδα τέλος, όπως και η περίοδος που προηγήθηκε, έχουν, κατά κάποιο τρόπο, συσκοτίσει στην κοινή συνείδηση τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του. Πώς όμως διαμορφώθηκε ο Καποδίστριας;

Αυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος

Ακόμη,

Vita

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

-Αναστασία Παντούση

Τι αποκαλύπτει για την αγαπημένη σειρά «Εξαψη» του MEGA

-Αποκλειστικό

Η Νατάσα Θεοδωρίδου backstageαπό το videoclipτης Εξαψης

Και

ΒHMAgazino

Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ , ΤΟΜΟΣ Β΄»: €1,65 
Ακολουθήστε το στο Google News