Καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πορεία του, τα μέτρα προστασίας αυστηροπιούνται και για να παραμείνουμε ασφαλείς, πέρα από το εμβόλιο, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε νε τηρούμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας που προτάσσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, την χρήση μάσκας αλλά και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Ελπίδα από το εμβόλιο..

Ωστόσο, ο αγώνας της πανδημίας είναι σκληρός και η ψυχική κόπωση είναι δεδομένη, αφού όλοι μας θέλουμε να δούμε ξανά και να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως οι γονείς μας, ο παππούς και η γιαγιά. Η διαδικασία του εμβολιασμού, έστω και μετ’εμποδίων, μας δίνει ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να θυμηθούμε, έστω και για λίγο, τους προηγούμενούς μας ρυθμούς.

Αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα παλιά δεδομένα, με το εμβόλιο θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε λίγο. «Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε γιατί το σημείο είναι κομβικό και ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Ronan Factora, από την Κλινική του Κλίβελαντ.

.. Υπό προϋποθέσεις

Η Δρ Colleen Kelley, αναπληρώτρια καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, αναφέρει ότι η έναρξη του εμβολιασμού δεν σηματοδοτεί και την εξουδετέρωση του κινδύνου.

Για να μειώσουμε αισθητά τον κίνδυνο, θα πρέπει να διαμεσολαβήσουν ορισμένα πράγματα, όπως ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Μέχρι τότε, τα ίδια προστατευτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της covid-19, όπως η φυσική απόσταση, η μάσκα και η καλή υγιεινή των χεριών, θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όταν επισκέπτεστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πρέπει ακόμα και με τα εμβόλια να διατηρούμε τις συγκεντρώσεις μας περιορισμένες.

Δεν εκμηδενίζεται το ρίσκο

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι ακόμα και μετά την πρώτη ή δεύτερη δόση του εμβολίου, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα ημερών για την προστατευτική του δράση. «Ακόμη όμως και με αποτελεσματικότητα 94 ή 95%, εξακολουθείτε να έχετε αυτόν τον κίνδυνο» επισημαίνει ο Δρ. Ronan Factora, από το Κέντρο Geriatric Medicine της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Με το ρυθμό με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα αλλά λαμβάνοντας υπόψιν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, ακόμα και η πιθανότητα της τάξεως του 5% μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

«Παρόλο που το εμβόλιο σάς προστατεύει, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να προσβληθείτε, γεγονός που για τους ηλικιωμένους σηματοδοτεί μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων και ασθένειας» εξηγεί ο Δρ. Ronan Factora.