Για την αντιμετώπιση του πανδημικού κοροναϊού δεν αποκλείεται να χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson.

«Δυστυχώς ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται καθώς εξαπλώνεται» δήλωσε ο Άκεξ Γκόρσκι στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Οι μεταλλάξεις «μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα [του ιού] να αποκρούει τα αντισώματα. Αλλά και τις αντιδράσεις στα φάρμακα αλλά και στα εμβόλια» εξήγησε.

Πολλοί επιδημιολόγοι πιστεύουν πλέον πως ο ιός θα γίνει πιθανότατα ενδημικός. Θα συνεχίσει  δηλαδή να μεταδίδεται στην κοινότητα επ΄αόριστον, έστω και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της J&J έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το εμβόλιό τους ίσως χρειαστεί να τροποποιηθεί το φθινόπωρο. Αιτία αυτής της τροποποίησης είναι η κάλυψη των νέων στελεχών. Η ταυτοποίηση των στελεχών στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία άλλαξε τα δεδομένα.

Η Νότια Αφρική πάγωσε τη χρήση του εμβολίου της Astra όταν διαπιστώθηκε ότι είναι ελάχιστα αποτελεσματικό έναντι του στελέχους.

To δεύτερο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα περιμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της J&J, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτημα κυκλοφορίας στην ΕΕ, κατέθεσε όμως αίτηση επείγουσας αδειοδότηση στις ΗΠΑ. Η αίτηση θα εξεταστεί από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) πιθανώς εντός του μήνα.

Μιλώντας στο CNBC ο Γκόρσκι διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία του είναι «βέβαιη» ότι θα πετύχει το στόχο για παράδοση 100 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ μέχρι τον Ιούνιο. Μια συμφωνία αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της J&J επανέλαβε ακόμα ότι η εταιρεία του αναπτύσσει και ένα εμβόλιο δύο δόσεων, με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών να αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021.