Κατά πάσα πιθανότητα να μην δίνετε μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με το καθημερινό σας ντους. Αποτελεί μια συνήθεια είτε προσωπικής υγιεινής είτε προσωπικής φροντίδας, μιας και απομακρύνουν την ένταση της ημέρας, ωστόσο ορισμένες συνήθειες μπορεί να σας αφήνουν ξηρό δέρμα ή ακόμα και να προκληθεί φαγούρα.

Τα συχνότερα λάθη στο ντους

Μερικά από τα πιο συχνά λάθη στο ντους, που ταλαιπωρούν την επιδερμίδα μας, περιλαμβάνουν:

Το νερό είναι υπερβολικά ζεστό

Ξηρό δέρμα με φαγούρα; Το υπερβολικά ζεστό νερό μπορεί να ευθύνεται για αυτήν την εικόνα της επιδερμίδας κι αν την ώρα που κάνετε ντους βλέπετε υπερβολικά πολλούς ατμούς, τότε ίσως θα πρέπει να μειώσετε λίγο την θερμοκρασία, σύμφωνα με την δερματολόγο από την Κλινική του Κλίβελαντ, Δρ. Melissa Piliang.

Εκτός από το να κάνει την επιδερμίδα σας ξηρή, η Δρ. Melissa Piliang προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να προκληθούν και εκζέματα.

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς το.. καυτό σας μπάνιο. Για να απολαμβάνετε την ίδια καταπραϋντική αίσθηση, η Δρ. Melissa Piliang προτείνει να αφήσετε τους ατμούς να συσσωρευτούν στο μπάνιο σας πριν να μπείτε. Μόλις η ατμόσφαιρα γεμίσει ατμούς, χαμηλώστε την θερμοκρασία και απολαύστε το ντους σας.

Το σαπούνι σας είναι σκληρό

Μπορεί να σας αρέσει αυτή η αίσθηση καθαρότητας που προέρχεται από το τρίψιμο του δέρματός σας, αλλά σαπούνια με αντιβακτηριακούς παράγοντες ή σκληρότερα απορρυπαντικά μπορεί να προκαλούν περισσότερο δυσμενείς παρά θετικές επιδράσεις.

«Όταν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας υπάρχουν πάνω της, το χέρι σας θα πρέπει να γλιστρά ομαλά, καθώς λειτουργούν ως φυσικά λιπαντικά» αναφέρει η Δρ. Melissa Piliang. Χωρίς αυτό το φράγμα, το δέρμα σας είναι ακόμη πιο εκτεθειμένο σε ζεστό νερό, το κρύο αέρα και άλλους παράγοντες που μπορεί να ξηράνουν το δέρμα σας.

Η Δρ. Melissa Piliang συνιστά να παραλείψετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια στο ντους και να αναζητήσετε προϊόντα που δεν περιέχουν άρωμα και περιέχουν πρόσθετα ενυδατικά. Το δέρμα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, επομένως ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά προϊόντα για να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς.

Δεν καθαρίζεται το ξυράφι σας

Τα ξυράφια μπορούν να συλλέξουν βακτήρια από το δέρμα σας και στη συνέχεια να αναπαράγουν περισσότερα μικρόβια ενώ τα αφήνετε στο υγρό περιβάλλον του ντους. Γι ‘αυτό πρέπει να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό πριν από κάθε χρήση, σύμφωνα με τον Δρ. Sanford Viede της Lakes Urgent Care στο Μίσιγκαν.

Θα πρέπει παράλληλα να αντικαθιστάτε το ξυράφι σας περίπου μία φορά την εβδομάδα. «Εάν χρησιμοποιείτε μια παλιά λεπίδα, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να κόψετε το δέρμα σας και να δημιουργήσετε μια είσοδο για να εισέλθουν από εκεί βακτήρια ή παθογόνοι μικροοργανισμοί» εξηγεί.