Να βρει επιχειρήματα και λύσεις μέσα από ένα γνωστό βιβλίο προσπαθούσε ο Δημήτρης Λιγνάδης λίγο πριν μεταφερθεί στις φυλακές Τρίπολης, όπου θα περάσει εκεί το επόμενο διάστημα μέχρι την τέλεση της δίκης.

Ο λόγος για τον «Μάγο» του Τζον Φόουλς που πρωτοκυκλοφόρησε το 1966 και ο Φόουλς επεξεργάστηκε ξανά το βιβλίο και το εξέδωσε σε αναθεωρημένη μορφή το 1977.

Ο «Μάγος» (1965) είναι ένα μεταμοντέρνο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα, που αφηγείται την ιστορία του Νίκολας Ερφ, ενός νεαρού Βρετανού που διδάσκει την αγγλική γλώσσα σε σχολείο ενός μικρού ελληνικού νησιού, που είναι οι Σπέτσες. Το 1999 το μυθιστόρημα περιλήφθηκε σε λίστα με τα «100 καλύτερα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας», ενώ στα 2003 σε έρευνα του BBC κατετάγη στην 67η θέση.

Σε κάποιο απομακρυσμένο ελληνικό νησί, τη Φράξο, ο Nίκολας Ερφ παρασύρεται από τις παραπλανητικές πράξεις ενός ικανού γητευτή, ονόματι Kόγχι.

Aπαστράπτοντα σουρεαλιστικά νήματα εξυφαίνονται και διαπλέκονται όλο και πιο σφικτά, καθώς η πραγματικότητα και οι ψευδαισθήσεις συγχέονται σε ένα παράξενο ψυχολογικό παιχνίδι». Μάλιστα ο πασίγνωστος σκηνοθέτης Σαμ Μέντες δήλωσε πριν μερικούς μήνες ότι ξεκινά σύντομα την μεταφορά του στην τηλεόραση.

Ο συγγραφέας αναγνωρίζει την ισχυρή επιρροή του Γιουνγκ και βιβλίων όπως ο «Μεγάλος Μώλν» του Αλαίν Φουρνιέ, οι «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς και ο «Μπήβις» του Ρίτσαρντ Τζέφρις. Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει μεταξύ άλλων για το βιβλιο του: «… ένα μυθιστόρημα εφηβείας γραμμένο από έναν καθυστερημένο έφηβο. Η μόνη μου δικαιολογία είναι πώς όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να διανύσουν όλο το φάσμα της ζωής τους ελεύθερα. Ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να λογοκρίνει και να θάβει το παρελθόν του. Εμείς δεν μπορούμε, κι έτσι πρέπει να μείνουμε εν μέρει πράσινοι ως το τέλος της ζωής μας… άγουρα-πράσινοι με την ελπίδα ότι θα γίνουμε γόνιμα-πράσινοι. […] Όμως εξακολουθώ να συμπαρατάσσομαι με τη γενική αρχή, και αυτό ήθελα να βρίσκεται στην καρδιά της ιστορίας: ότι η πραγματική ελευθερία βρίσκεται ανάμεσα στα δύο, ποτέ στο ένα μονάχα, και επομένως ποτέ δεν μπορεί να είναι απόλυτη ελευθερία. Όλη η ελευθερία, ακόμη και πιο σχετική, μπορεί να είναι φιλολογία, όμως η δική μου, ακόμη και σήμερα, προτιμά την άλλη υπόθεση».

Νέες καταγγελίες ενόψει – Πώς πέρασε τις πρώτες μέρες φυλακής, ποιος θα τον επισκεφθεί

Την ίδια ώρα μια νέα καθημερινότητα αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες ο Δημήτρης Λιγνάδης, που κρατείται προφυλακισμένος, στις φυλακές της Τρίπολης κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή.

Προς το παρόν είναι σε κελί καραντίνας (λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό) με δύο άλλους κρατούμενους και εκεί θα παραμείνει για μία εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές Τρίπολης βρίσκονται κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως. Με βάση τη διαδικασία, ο εκάστοτε κρατούμενος, μετά την παρέλευση της εβδομάδας -καραντίνας,  οδηγείται σε θάλαμο με 20 άτομα.

Ο ίδιος, ο Λιγνάδης δεν ζήτησε να παραμείνει σε καθεστώς απομόνωσης, καθώς δεν νιώθει να απειλείται η ζωή του και η σωματική του ακεραιότητα. Παρότι υπήρχε η δυνατότητα να μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο, δεν φάνηκε να επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Ποιος θα τον επισκεφθεί

Ο Δ. Λιγνάδης, περνάει την ημέρα του μιλώντας στο καρτοτηλέφωνο της φυλακής με οικείους του, ενώ φέρεται να είναι ψυχολογικά καταβεβλημένος, γνωρίζοντας επιπλέον, ότι κάποιοι από αυτούς που θεωρούσε στενούς φίλους, του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια, «ήταν απόλυτα ήρεμος, δεν μιλούσε για την υπόθεση καθόλου. Ήθελα να τον ρωτήσω αν είχε κάποιο πρόβλημα στο ταξίδι του και εκεί όταν πήγε. Μου απάντησε ότι ήταν όλα καλά, ότι ήταν εξαιρετική η συμπεριφορά όλων».

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα ο Δημήτρης Λιγνάδης θα δεχθεί το πρώτο επισκεπτήριο στη φυλακή και αυτός που θα δει θα είναι ο αδελφός του, Γιάννης Λιγνάδης.

Αναμένεται να ζητήσει ακύρωση της προφυλάκισης

Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει αίτημα για την ακύρωση της προφυλάκισής του, ενισχύοντας παράλληλα τόσο με μάρτυρες όσο και με αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι τον Αύγουστο του 2010 και του 2015 (χρονικά διαστήματα για τα οποία καταγγέλλεται) βρισκόταν στην Αίγυπτο και την Ιθάκη.

Από την άλλη, και η πλευρά των καταγγελλόντων αναμένεται να περάσει σε αντεπίθεση. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος που εκπροσωπεί έναν από τους καταγγέλλοντες, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και νέες καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη.

Όπως είπε στον Alpha, ο ίδιος θα προσκομίσει στην ανακρίτρια αυτήν την εβδομάδα νέα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν νέες καταγγελίες και μαρτυρίες για την εν γένει εγκληματική δραστηριότητα του Λιγνάδη.

Επίσης, θα ζητήσει τη διενέργεια περαιτέρω ανακριτικών πράξεων και συγκεκριμένα την κατάσχεση υπολογιστών και των κινητών, καθώς και την έρευνα των ψηφιακών δεδομένων του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη : Καταθέτει αναφορά στον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Εν τω μεταξύ στις επόμενες κινήσεις του για την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη αναφέρθηκε σήμερα ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά στην καριέρα του θα καταθέσει αναφορά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την ίδια στιγμή εξαπολύει σφοδρή επίθεση ακόμη και σε δημοσιογράφους αλλά και σε μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη απειλώντας με μηνύσεις και αγωγές.

Ο κ. Κούγιας σημειώνει ότι θα καταθέσει στο ΕΣΡ «και υπόψιν του Πρόεδρου του, εντιμότατου πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, κου Κουτρουμάνου και ενώπιον των επίλεκτων διακομματικά μελών του όλα τα στοιχεία από τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιοφωνικές εκπομπές, αναρτήσεις σε sites που επί εβδομάδες καταρράκωσαν το τεκμήριο αθωότητος του εντολέως μου, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία ταυτότητος του και τη φωτογραφία του, τον προκαταδίκασαν, τον εξευτέλισαν, τον εξύβρισαν και τον συκοφάντησαν, ώστε να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις».

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη προειδοποιεί μάλιστα με μηνύσεις και αγωγές για «ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση και προσβολή της προσωπικότητας του» τονίζοντας ότι θα υποβάλει και θα καταθέσει εις βάρος των φερόμενων ως βιασθέντων από τον κ Δημήτρη Λιγνάδη.

Απειλεί με μηνύσεις και αγωγές

«Οι συνεργάτες του γραφείου μου και εγώ κατ’ εντολή του κου Λιγνάδη συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία από δηλώσεις διαφόρων δικηγόρων, δημοσιογράφων, ηθοποιών, μόδιστρων μαγείρων και παρουσιαστών εκπομπών που τον εξευτέλισαν , έθιξαν τη τιμή και την υπόληψή του, τον εξύβρισαν και τον συκοφάντησαν, ώστε να τους μηνύσουμε και να τους ενάγουμε» σημειώνει.

Δημήτρης Λιγνάδης : Το «κατηγορώ» των ηθοποιών για το σκοτεινό παρελθόν του «Έλληνα Επστάιν»

Στο μεσοδιάστημα οι καλλιτέχνες ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν θέση για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και μιλούν για το «τέρας» της υποκριτικής που είχε… περίεργες προτιμήσεις.

Οι αποκαλύψεις για τη δράση του, καθώς και οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται, αφορούν σε ειδεχθή εγκλήματα και φτάνουν πολύ πέρα από το πλαίσιο του ελληνικού #metoo.

Ενδεικτικό είναι το βούλευμα που αφορά στην απόρριψη της ένστασης ακυρότητας κατά της προδικασίας που είχε υποβάλει ο Δημήτρης Λιγνάδης μέσω του δικηγόρου του. Η εισαγγελική πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο κάνει λόγο για «εμμονική παραφιλική τάση» αλλά και «σταθερή εξακολουθητική ροπή του προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφότερων των φύλων».

Μάλιστα, η υπόθεση που τάραξε τα νερά στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε το ενδιαφέρον και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, τα οποία κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις κατηγορίες που τον βαραίνουν, παρουσιάζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση τις εξελίξεις της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, την οργή τους για το «τέρας» της υποκριτικής εκφράζουν άνθρωποι του θεάτρου, κάποιοι από τους οποίους είχαν ζήσει από κοντά τον Δημήτρη Λιγνάδη, έχοντας συνεργαστεί μαζί του. Η αγανάκτησή τους έχει ξεχειλίσει.

Πλέον, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους πλημμυρίζουν με σχόλια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιδιώκουν να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια προκειμένου να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τις τερατώδεις πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη.

Πέρα από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την εδώ και 30 χρόνια δράση του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, οι δηλώσεις του τελευταίου για τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρου Μπιμπίλα, ότι πρόκειται για «μέτριο ηθοποιό», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ηθοποιοί και σκηνοθέτες δεν προλαβαίνουν πλέον να κάνουν αναρτήσεις στα social media. Κάπως έτσι, εκτός από «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» που χρειάστηκε να γίνουν προστατεύοντας τα θύματα, κατά την πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Κούγια ως δικηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη, τώρα έγιναν «μέτριοι ηθοποιοί», δείχνοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον Σπύρο Μπιμπίλα.

Χαλκιάς: Όταν συμβαίνουν εγκλήματα που ερευνώνται, δεν μαυρίζεις το Σωματείο των ηθοποιών

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς, ο οποίος στο άκουσμα των καταγγελιών αισθάνθηκε αρχικά περίεργα και τον κατέβαλε δυσφορία.

«Ζούμε μια νέα πραγματικότητα στο χώρο του θεάτρου, αλλά το θέατρο παραμένει ατόφιο, καθαρό, τηρώντας τη σκοπιμότητα για την οποία υπάρχει και την αναγκαιότητα που χρειάζεται για τους ανθρώπους, τους σύγχρονους και τους παλιότερους» είπε χαρακτηριστικά.

Οι άνθρωποι του θεάτρου έχουν τραυματιστεί και στενοχωρηθεί από την υπόθεση αυτή, τόνισε.

Για τον Δημήτρη Λιγνάδη υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκείνος μαζί με τον δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια, ξεκίνησε την υπεράσπισή του είναι εντελώς λανθασμένος καθώς, όπως είπε, «όταν υπάρχουν εγκλήματα δεν σου φταίνε οι συνάδελφοί σου».

«Οτιδήποτε έχει γίνει ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Ο τρόπος όμως που ξεκίνησε την υπεράσπιση ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο δικηγόρος του ήταν λανθασμένος . Όταν υπάρχουν εγκλήματα στη μέση δεν σου φταίνε οι συνάδελφοι σου, είτε είναι μέτριοι είτε είναι κακοί. Όταν συμβαίνουν εγκλήματα που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη  δεν μαυρίζεις το Σωματείο των ηθοποιών. Όταν υβρίζεις το πρόσωπο του Σπύρου Μπιμπίλα, μαυρίζεις όλους τους ηθοποιούς».

Ρώμας: «Μέθυσε από την απόλυτη εξουσία – Κατρακυλάει από την κορυφή στον πάτο»

Από την πλευρά του ο Χάρης Ρώμας υποστήριξε πως για την υπόθεση Λιγνάδη είχε ακούσει ψιθύρους. «Φαντάστηκα ότι είναι ανυπόστατες κακοήθειες. Τελικά, χρειάστηκα να βγουν μπροστά γενναία κάποιοι και να καταγγείλουν αυτά που κατήγγειλαν για να ξεκινήσει η κάθαρση».

«Να που η ανθρώπινη φύση μάς εκπλήσσει, δυστυχώς όχι πάντα ευχάριστα. Ο συγκεκριμένος, ακολουθώντας τη μοίρα των τραγικών ηρώων που του άρεσε να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει, όπως ο Μάκβεθ, μέθυσε από την απόλυτη εξουσία, την καταχράστηκε και κατρακυλάει τώρα από την κορυφή του κόσμου στον πάτο, στον διασυρμό και στην πλήρη απαξίωση» συμπλήρωσε.

Τουμασάτου: «Τέρμα με όλα αυτά τα αποβράσματα»

Στο ίδιο πνεύμα και η αντίδραση της Μαριάννας Τουμασάτου, η οποία από την αρχή έχει ταχθεί στο πλευρό των θυμάτων.

«Υπήρξαν κλίκες, οι οποίες αντάλλασσαν διαστροφές κάθε είδους. Είτε λεκτικής είτε σεξουαλικής βίας, οποιασδήποτε μορφής βίας. Έκαναν ανταλλαγή διαστροφών και μεσουρανούσαν. Βρίσκονταν στον αφρό της θάλασσας. Μόνο που στον αφρό ξέρουμε πολύ καλά τι επιπλέει. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Ακόμη και γι’ αυτούς που συνεχίζουν να θέλουν τη σιωπή – δεν θα τους περάσει. Η δύναμη του δικαίου, της αξιοπρέπειας, της καθαρότητας είναι ισχυρότερη. Είναι η ισχύς εν τη ένωσει. Τέρμα με όλα αυτά τα αποβράσματα. Πρέπει να τελειώνουμε! Τέρμα σε όσους σκεπάζουν με τη σιωπή τους τη διαφθορά. Γιατί, αν ήταν τα δικά τους παιδιά, τι θα έκαναν; Πώς θα τα προφύλασσαν; Εγώ δεν έχω κάτι να καταγγείλω, δεν προέκυψε κάτι στη ζωή μου που να αξίζει να το καταγγείλω. Ποτέ. Τι σημαίνει, όμως αυτό; Επειδή εγώ είμαι τυχερή; Χωρίς να έχω σπουδαίες παρέες, ευτυχώς είχα δουλειά».

Ρώπα: «Οι μέτριοι ντραπήκαμε»

«Ποταμός» κατά του Δημήτρη Λιγνάδη και για τα περί μετρίων ηθοποιών είναι και η ηθοποιός Χρύσα Ρώπα, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η Χρύσα Ρώπα μάλιστα θέτει μια σειρά ερωτημάτων που το πιθανότερο είναι να μην απαντηθούν ποτέ.

Μάλιστα «καρφώνει» τον «γνωστό σκηνοθέτη» και υπερασπιζόμενη τη δουλειά των χιλιάδων ηθοποιών που παραμένουν σε καθεστώς ανασφάλειας εξαιτίας της πανδημίας αναφέρει με νόημα: «Όχι δεν καλούμε στις πρεμιέρες τους πρωθυπουργούς ούτε έρχεται στη Επίδαυρο με ελικόπτερο ίσως επειδή εμείς λόγω πανδημίας 12 μήνες δεν μπορούμε να παίξουνε ούτε να κάνουμε πρόβες».

Η κ. Ρώπα με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος τονίζει απευθυνόμενη στον Δημήτρη Λιγνάδη ότι «δεν είδα κανέναν από τους ταλαντούχους συνεργάτες – φίλους σου τους μη μετρίους που επέλεξες τότε να βγει έστω ένας να σε υπερασπιστεί. Αν μη τι άλλο τόσα χρόνια τι σκατά φίλοι είσαστε,  τι λέγατε μεταξύ σας, πόσο ταλαντούχοι είστε;;;»

Τριφύλλη: «Κάτω τα χέρια από τον Μπιμπίλα – Ατάλαντος ο Λιγνάδης»

Την θερμή υποστήριξή της στον Σπύρο Μπιμπίλα για την επίθεση που δέχτηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη εξέφρασε και η ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη μέσω του «Πάμε Δανάη!».

«Κάτω τα χέρια από τον Σπύρο Μπιμπίλα. Εκεί τραβάω μαχαίρι, τραβάω πιστόλι. Όχι μόνο από το ΣΕΗ αλλά και από τον Μπιμπίλα. Ούτε ξέρω που το πάει ο Κούγιας. Αλλά είναι τελείως γελοίο ότι ο Μπιμπίλας έκανε σκευωρία για να χαντακώσει το Λιγνάδη. Θα έπρεπε να γελάμε ομάδον» σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη χαρακτηρίζοντάς τον ατάλαντο.

«Ποιος εύρος; Ποια επιτεύγματα; Ατάλαντος είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, από έναν υπέροχο πατέρα. Σέβομαι το όνομα Λιγνάδης από τον πατέρα του. Είναι γιός ενός υπεράξιου πατέρα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης προσωπικά δεν μου λέει κάτι ιδιαίτερο. Μας ρεζίλεψε ο κ. Λιγνάδη ως ηθοποιός. Τον ήξερα από το όνομα του πατέρα του. Δεν είχα ακούσει κάτι για τον κ. Λιγνάδη» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.