Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ottawa διαπίστωσαν ότι η χρήση.. αρνητικών emojis σε μηνύματα κειμένου δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα εκ μέρους του αποστολέα, ανεξάρτητα από την πραγματική του διάθεση ή πρόθεση.

Πώς μας επηρεάζουν τα emoji

Σύμφωνα με την καθηγήτρια δρ. Isabelle Boutet, τα emojis έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που ερμηνεύεται ο αποστολέας από τον παραλήπτη κι εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε μορφή αρνητικότητας, ακόμα και αν συνδυάσετε ένα θετικό emoji με ένα αρνητικό μήνυμα, το πιθανότερο είναι ότι θα ερμηνευθεί αρνητικά.

«Κατά πάσα πιθανότατα θα αντιληφθεί κανείς ότι ο αποστολέας είναι πιο απόμακρος και με αρνητική διάθεση, ανεξάρτητα από τον τόνο της συζήτησής σας» επισημαίνει.

Ακόμα κι αν έχετε ένα θετικό μήνυμα με αρνητικό emoji, ο παραλήπτης θα ερμηνεύσει τον αποστολέα αρνητικά. «Στην μελέτη μας βρήκαμε επίσης ότι ορισμένοι τύποι μηνυμάτων ήταν πιο δύσκολο να μεταδοθούν. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έντονη δυσκολία όταν καλούνται να ερμηνεύσουν μηνύματα που προορίζονται να μεταφέρουν ειρωνεία ή σαρκασμό» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πώς μεταφράζονται στην πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση

«Οι άνθρωποι προσπαθούν συχνά να ελέγξουν το συναίσθημα που μεταδίδουν μέσω των εκφράσεων του προσώπου για να αποφύγουν τις κοινωνικές συγκρούσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν emoji για διασκέδαση χωρίς να το σκεφτούν πολύ όταν, στην πραγματικότητα, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα emoji ενεργούν ως πληρεξούσιοι, αν εμπλέκουν δηλαδή τον ίδιο μηχανισμό με τις εκφράσεις συναισθημάτων του προσώπου που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην κατά πρόσωπο αλληλεπίδραση».

 Πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε σωστά

«Υπάρχουν πολλά emoji και πολλά που δεν γνωρίζουμε καν τι σημαίνουν, και οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να τα παρερμηνεύσουν. Εξετάζουμε την ανάπτυξη νέων emoji που μεταφέρουν συναισθήματα με πιο συνεπή και ακριβή τρόπο, που μιμούνται καλύτερα τις εκφράσεις συναισθημάτων του προσώπου» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Για να τα χρησιμοποιήσετε σωστά και να απογειώσετε τις συνομιλίες σας θα ήταν καλύτερο να μην τα αντιμετωπίζετε ως μικρά, χαριτωμένα εικονίδια, καθώς έχουν συνέπειες στις αλληλεπιδράσεις σας και ισχυρό αντίκτυπο στο πώς θα ερμηνευτεί το μήνυμα κειμένου αλλά και εσείς οι ίδιοι» καταλήγουν οι ερευνητές.