Η covid-19, η ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η απώλεια της όσφρησης ή και της γεύσης. Ενώ έχετε πιθανώς ακούσει πολλά για τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ίσως αναρωτιέστε αν είναι δυνατόν να μην εμφανίσει πυρετό ενώ έχει μολυνθεί ή ποια μπορεί να είναι τα ήπια συμπτώματα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα ο πυρετός

Ο πυρετός είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της covid-19. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό και να μην εκδηλώσετε πυρετό.

Σε πρόσφατη μελέτη που αξιολογήθηκαν τα συμπτώματα ήπιων περιπτώσεων της covid-19 σε 172 άτομα, παρατηρήθηκε ότι ο πυρετός παρατηρήθηκε μόνο σε 20 άτομα (11,6%). Σε άλλη μελέτη, αξιολογήθηκαν 147 κλινικές περιπτώσεις κοροναϊού, με τον πυρετό και τον βήχα να μην εμφανίζονται σε 43 ασθενείς.

Επιπλέον, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) σημειώνει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν συχνά χαμηλότερη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος από τους νεότερους. Εξαιτίας αυτού, οι θερμοκρασίες πυρετού μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερες, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναγνώριση πυρετού σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εξέλιξη της νόσου

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα είναι πιθανό η ασθένειά σας να μεταβεί από ήπια ή μέτρια σε σοβαρή. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας, αλλά μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την εξέλιξη της covid-19, το χρονικό πλαίσιο που διαμεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την δυσκολία στην αναπνοή κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 5 και 8 ημερών.

Σε άτομα που αρρωσταίνουν σοβαρά, το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων τους και της εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι μεταξύ 9,5 και 12 ημερών.

Ήπια, μέτρια και σοβαρά συμπτώματα

Η σοβαρότητα της covid-19 μπορεί να διακριθεί βάσει της συμπτωματολογίας σε ήπια, μέτρια ή και σοβαρή:

  • Ήπια ασθένεια: Ένα άτομο έχει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα του κοροναϊού, εκτός από δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Μέτρια ασθένεια: Ένα άτομο μπορεί να εκδηλώνει αναπνευστική ασθένεια, όπως η πνευμονία, με τα επίπεδα όμως οξυγόνου στο αίμα να παραμένουν στο 94% ή και ψηλότερα.
  • Σοβαρή ασθένεια: . Ένα άτομο έχει επίπεδα οξυγόνου στο αίμα που είναι λιγότερο από το 94%, υψηλό ρυθμό αναπνοής και ενδείξεις σοβαρής πνευμονικής νόσου.