Μεγάλη μελέτη για τη δοκιμή ενός φαρμάκου της ποδάγρας κατά της Covid-19 έδωσε τόσο απογοητευτικά αποτελέσματα ώστε οι σχεδιαστές της αποφάσισαν να διακόψουν την εγγραφή περισσότερων εθελοντών.

Οι υπεύθυνοι του βρετανικού προγράμματος Recovery, της μεγαλύτερης παγκοσμίως ερευνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η κολχικίνη δεν προσφέρει όφελος στους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και η εγγραφή περισσότερων εθελοντών δεν θα είχε νόημα.

Τα ευρήματα δείχνουν έτσι να διαψεύδουν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Grecco-19 που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, καθώς και ανάλογα συμπεράσματα κλινικής μελέτης στη Βραζιλία. Μια τρίτη μελέτη με την ονομασία ColCORONA έδωσε θετικά αποτελέσματα αλλά δέχθηκε επικρίσεις.

Η κολχικίνη (παίρνει το όνομά της από το φυτό κολχικό που φύεται και στην Ελλάδα) είναι φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, γνωστής και ως ποδάγρας.

Η ερευνητική προσπάθεια Recovery στη Βρετανία συνεχίζεται τώρα με μελέτες της ασπιρίνης και της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, μεταξύ άλλων.