Σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών λαμβάνει μέρος η Ελλάδα, με στόχο να αξιολογηθεί η χρήση της ουσίας ριμπαβιρίνης σε μορφή εισπνεόμενου διαλύματος, σε νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι είναι θετικοί στην COVID-19 και, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης, έχουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

Επειδή η ριμπαβιρίνη είναι ένα συνθετικό νουκλεοτίδιο, που λειτουργεί για να σταματήσει τον ιικό πολλαπλασιασμό, το σκεύασμα ίσως είναι αποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρότητας της λοίμωξης από COVID-19.

Η κλινική μελέτη ξεκίνησε στην Ελλάδα την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, 2021.

Το αρχικό πρωτόκολλο της μελέτης είναι μια επεμβατική δοκιμή ανοικτού σχεδιασμού, που θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ριμπαβιρίνης. Δύο ενεργά σκέλη της μελέτης θα συγκρίνουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα της ριμπαβιρίνης, σε συνδυασμό με την πρότυπη θεραπεία. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σκεύασμα εισπνεόμενης ριμπαβιρίνης είναι, ήδη, εγκεκριμένο σε πολλές χώρες (όχι ακόμα στην Ελλάδα), για τη θεραπεία νοσηλευομένων βρεφών και μικρών παιδιών, με σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, λόγω του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.