Σήμερα, 8 Μαρτίου όπως και κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως ημέρα μνήμης για τους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Έτος  ορόσημο αποτελεί το 1977, οπότε η μέρα θεσπίζεται για πρώτη φορά με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στοχεύοντας στην ανάδειξη των προβλημάτων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι γυναίκες στον αγώνα κατά της πανδημίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Πολλές είναι και εκείνες που επλήγησαν από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις. Από την άλλη, το γενικευμένο καθεστώς εγκλεισμού με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, τονίζει όσο ποτέ την ανάγκη παροχής βοήθειας στις γυναίκες που ζουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα.

Ημέρα δύναμης για κάθε γυναίκα

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα, μητέρα, κόρη, αδελφή, σύντροφο και συνάδελφο και στην αναγνώριση όχι μόνο των δικαιωμάτων της αλλά και όσων προσφέρει καθημερινά στην οικογένεια, το σπίτι, την εργασία της.

Αποτελεί μέρα ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης, την οποία τιμά και η Google, με το doodle της να μας υπενθυμίζει κάθε κατάκτηση των γυναικών στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της ανισότητας των φύλων.

Η σημερινή ημέρα ας λειτουργήσει όχι απλώς ως μια μέρα γιορτής, αλλά πολύ περισσότερο ως υπενθύμισης και αφετηρίας ώστε να προσέχουμε περισσότερο τον εαυτό μας. Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε πρώτα τις βασικές μας ανάγκες, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Η ψυχική μας υγεία είναι προτεραιότητα για αυτό να την φροντίζετε λίγο παραπάνω.

Μην ξεχνάτε την ίδια καλοσύνη που δείχνετε στα παιδιά, τον σύντροφο, τους φίλους και τους συναδέλφους να την δείχνετε και προς τα εσάς. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με καλοσύνη και σεβασμό και αποφύγετε την κριτική ή τα αρνητικά σχόλια.

Φροντίστε το σώμα σας και αφουγκραστείτε τις ανάγκες του. Σήμερα και κάθε ημέρα. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να καταναλώνετε θρεπτικά γεύματα, να πίνετε άφθονο νερό, να κοιμάστε αρκετές ώρες και να ξεκουράζεστε.

Να υποστηρίζετε την προσπάθειά σας και τις δυνατότητές σας. Ακόμα και αν φαίνεται συχνά δύσκολο, να έχετε θάρρος, να μην τα παρατάτε και κυρίως να μην σιωπάτε μπροστά στην αδικία.