Στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη η κατάσταση είναι δύσκολη και σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή.

«Η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 90%. Στην Αττική που είναι το μεγάλο πρόβλημα και το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο, η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 91%.

Θα δούμε τα σημερινά κρεβάτια πόσα θα ελευθερωθούν το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα κρεβάτια είναι στο 82%. Νομίζω δύο μέρες ακόμη θα δυσκολευτούμε με τις εισαγωγές και από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια μείωση των κρουσμάτων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα».

Από τις 17 Μαρτίου και μετά η μείωση στα κρούσματα

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, από τις 17 Μαρτίου και έπειτα, αναμένεται μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες σε απλές κλινες Covid. Ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ σε απλές κλίνες covid, η παραμονή εξαρτάται από τα συμπτώματα. Εάν αυτά είναι ήπια, τότε σε 3-4 ημέρες οι ασθενείς φεύγουν, όμως με πιο σοβαρά συμπτώματα χρειάζεται η παραμονή του ασθενούς πιθανώς για περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι με τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, μπορεί σταδιακά να αρχίσουν να σκέφτονται μετά τα σχολεία να ανοίξουν και τα καταστήματα με την αποστολή sms στον πενταψήφιο (13032) και με τη διάρκεια 3 ωρών και γύρω στις αρχές Απριλίου να ανοίξει και η εστίαση», ανέφερε η κ. Παγώνη.

Πατούλης σε ιδιωτικούς γιατρούς: Όλοι να βοηθήσουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε μιλώντας στο OPEN  στην έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα ώστε οι γιατροί να βοηθήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Δεν πρέπει να υπάρξει κανείς ο οποίος σε οποιοδήποτε τέτοιο κάλεσμα θα απουσιάζει. Όσοι μπορούν να συμβάλλουν μέσα στον νοσοκομειακό χώρο, μέσα από μια σύμβαση για λίγο χρονικό διάστημα. Αυτό σχετίζεται με τον όρκο του Ιπποκράτη και την εθνική προσπάθεια».

Ακολουθήστε το στο Google News