Στο  κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα έως τα τέλη Μαρτίου και παράταση του lockdown εισηγείται η Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών εισηγείται παράταση του lockdown έως τα τέλη του μήνα, προκειμένου στις 22 Μαρτίου να ανοίξει με click away το λιανεμπόριο.

Στο τραπέζι το συζητήσεων είναι, επίσης, το ενδεχόμενο το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 29 Μαρτίου εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ωστόσο, πιο πίσω μετατίθεται ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα όπως όλα δείχνουν αναμένεται να γίνει στις αρχές Απριλίου. Τότε εκτιμάται ότι αναμένεται να επανέλθουν στις τάξεις οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων και σε δεύτερο χρόνο οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Ειδική αναφορά έγινε και στην Καθαρά Δευτέρα  αλλά δεν αναμένεται η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, παρά μόνο συστάσεις.

Στόχος είναι οι πολίτες να ακολουθήσουν το πλαίσιο που είναι σε ισχύ, να βγουν βόλτα και εφόσον μπορέσουν να πετάξουν χαρταετό σε κάποιο κοντινό πάρκο της περιοχής τους, πάντα με σεβασμό στα μέτρα με δεδομένο πως δεν επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση της επιτροπής ήταν έντονη καθώς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου ότι κάτι δεν πάει καλά με την Επιτροπή και έχει χάσει τον δρόμο της. Πρόσθεσε μάλιστα σε μια διαδικτυακή συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δίνει λανθασμένες οδηγίες στην πολιτική ηγεσία. Μάλιστα ορισμένοι ζήτησαν να βγει ξανά προς τα έξω με εμφανίσεις στην τηλεόραση ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς μπορεί να πείσει καλύτερα την κοινή γνώμη να τηρήσει τα μέτρα.

Εισήγηση για αυστηρό lockdown σε 4 Περιφέρειες και 5 Δήμους

Να μπουν στο βαθύ κόκκινο μία σειρά από περιοχές εισηγήθηκε  η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμένα εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μπει στο βαθύ κόκκινο η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, Κιλκίς, Λέσβου, Χαλκιδικής καθώς και οι δήμοι Κατερίνης, Ιωαννίνων, Σκιάθου, Χανίων και Μετσόβου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας.