Η ταχύτατη ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κοροναϊού αποτελεί για πολλούς, εκτός από ένα ενθαρρυντικό βήμα προς της έξοδο από την πανδημία, ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που η ταχεία διαδικασία έχει δημιουργήσει ανησυχίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Δεδομένου ότι η κατανόηση του τρόπου και του λόγου που η διαδικασία πραγματοποιήθηκε έτσι, μπορεί να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ανακουφίσει τους ανθρώπους από περιττούς φόβους και ανησυχίες, οι ειδικοί επισημαίνουν τις βασικές πτυχές της διαδικασίας ανάπτυξης, εξηγώντας πώς τα κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ.

Χρήματα, πόροι και κοινό σε σύμπνοια

Επειδή ο κοροναϊός προκάλεσε πανδημία, ο Lynlee Burton, επικεφαλής του κέντρου εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών στο PRA Health Sciences, εξηγεί ότι τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι εταιρείες θέτουν πόρους για να δώσουν προτεραιότητα στις θεραπείες και τα εμβόλια κατά της covid-19.

Επιπλέον, η εγγραφή σε δοκιμές που απαιτούν τον αριθμό των ατόμων που χρειάστηκαν στις δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου, συνήθως παίρνουν χρόνια. Ωστόσο αυτές «γέμισαν» γρήγορα.

«Το κοινό ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικό στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας. Όταν ξεκίνησαν οι εγγραφές για την δοκιμή υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, οπότε αυτό διευκόλυνε την διαδικασία αρκετά» εξηγεί.

Οι επιστήμονες είχαν.. προβάδισμα

Πριν από τον νέο κοροναϊό, SARS-CoV-2, υπήρξε πολλή έρευνα για παρόμοιους κοροναϊούς που ονομάζονται SARS και MERS.

«Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε αρχίσει να μελετά τον SARS, και έτσι όταν το είδος SARS εξαφανίστηκε και δεν μετατράπηκε σε παγκόσμια πανδημία, οι έρευνες σταμάτησαν σε αυτό το εμβόλιο», επισημαίνει ο Lynlee Burton.

Αυτά τα προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έδωσαν στους επιστήμονες προβάδισμα, καθώς ξεκινούσαν τις έρευνες για τον νέο κοροναϊό.

Η τεχνολογία για τα εμβόλια υπήρχε ήδη

Τόσο το mRNA όσο και οι τεχνολογίες αδενοϊού πίσω από τα εμβόλια κατά της covid-19 βασίστηκαν σε δεκαετίες έρευνας και εμπειρίας.

«Η επιστημονική κοινότητα δεν ξεκίνησε από το μηδέν.

Η τεχνολογία αδενοϊού και mRNA έχει μελετηθεί και χρησιμοποιηθεί αρκετές δεκαετίες κι έτσι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια ασφαλή τεχνολογία, την οποία προσάρμοσαν ώστε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Lynlee Burton.

Τα εμβόλια δεν «σκόνταψαν» στις διοικητικές διαδικασίες

Για να διεξαχθεί μια κλινική δοκιμή, ο Lynlee Burton επισημαίνει ότι διαρκεί συνήθως οπουδήποτε από 2 μήνες έως ένα έτος διοικητικών εργασιών, προτού ξεκινήσουν οι πραγματικές δοκιμές.

«Αυτό που συνέβη με τις ρυθμιστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο είναι ότι μπόρεσαν να δώσουν προτεραιότητα στις μελέτες για τον νέο κοροναϊό και έφεραν πρόσθετο προσωπικό για να το επεξεργαστούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, καθιερώθηκαν κυλιόμενες κριτικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ήταν σε θέση να παρέχουν στους ρυθμιστικούς οργανισμούς δεδομένα καθώς τα έλαβαν σε συνεχή βάση καθ ‘όλη τη διάρκεια των δοκιμών αντί να περιμένουν μέχρι το τέλος των δοκιμών να στείλουν όλα τα δεδομένα που συνέλεξαν.