Ακόμα και τα ήπια ελαττώματα μνήμης μπορούν να σας κάνουν να ανησυχήσετε για την γνωστική σας ικανότητα, είτε για τους αγαπημένους σας, ειδικά αν βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Εάν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου, αλλά σας έρχεται αργότερα, αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα μνήμης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Αλλά εάν τα προβλήματα μνήμης σας επηρεάζουν δυσμενώς στην καθημερινή σας ζωή, θα μπορούσαν να είναι πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ενώ ο αριθμός των συμπτωμάτων που έχετε όπως και το πόσο ισχυρά είναι μπορεί να ποικίλει, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια:

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια μνήμης αποτελεί το πιο κοινό σύμπτωμα και μπορεί να σημαίνει ότι ξεχνάτε εύκολα πληροφορίες που μόλις μάθατε, ότι χάνετε σημαντικές ημερομηνίες, ονόματα ή συμβάντα, ότι ξεχνάτε ότι συνέβησαν μεγάλα περιστατικά, ότι ζητάτε τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά.

Μπορεί επίσης να βασίζεστε σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό σε σημειώσεις ή υπενθυμίσεις στο κινητό σας.

Πλάνα με δυσκολία

Ένα ακόμα σύμπτωμα αποτελεί η δυσκολία στο προγραμματισμό και την επίλυση προβλημάτων. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυσκολία στην εκπόνηση σχεδίων και στην τήρηση αυτών, αδυναμία συγκέντρωσης σε λεπτομερείς εργασίες, ειδικά εάν περιλαμβάνουν αριθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αν μπορείτε να ακολουθήσετε μια συνταγή, την οποία έχετε επαναλάβει δεκάδες φορές στο παρελθόν.

Πρόκληση οι καθημερινές δραστηριότητες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καθημερινές δραστηριότητες που άλλοτε κάνατε με ευκολία μπορεί ξαφνικά να γίνουν πραγματικά δύσκολες κι ας είναι οικείες. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυσκολία στο να οδηγήσετε σε μέρη που πηγαίνετε συχνά ή αδυναμία να ολοκληρώσετε μια συνηθισμένη για εσάς δραστηριότητα.

Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα, είναι το να ξεχνάτε ξαφνικά τους κανόνες του αγαπημένου σας παιχνιδιού.

Χρόνος και μέρη σε σύγχυση

Μπορείτε να καταλάβετε πλήρως κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Πόσο εύκολα αποπροσανατολίζεστε; Αυτά είναι μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να αισθανθεί κανείς ότι χάνεται εύκολα.

Μπορεί επίσης να ξεχνά που βρίσκεται ή γιατί έχει μεταβεί στο σημείο όπως και το πώς έφτασε εκεί.

Οι συζητήσεις γίνονται δύσκολες

Το λεξιλόγιο και οι συζητήσεις μετατρέπονται σε πρόκληση. Μπορείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολία ως προς το να βρείτε την ακριβή λέξη ή να λέτε τα αντικείμενα με λάθος όνομα.

Οι συνομιλίες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά δύσκολες. Ένα άτομο που εκδηλώνει Αλτσχάιμερ μπορεί να αποφεύγει να συμμετάσχει σε συζητήσεις, να μην μπορεί να συνομιλήσει ή και να σταματά ξαφνικά στην μέση μιας συζήτησης.

Ακολουθήστε το στο Google News