Νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τα δεδομένα, καθώς αποκαλύπτει ότι εάν ακολουθούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που «θωρακίζει» την καρδιά μας, μειώνουμε όχι μόνο τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου.

Η ανεξερεύνητη σύνδεση ανάμεσα σε καρδιά και καρκίνο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου (CVD), συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα, μαζί με τα επίπεδα νατριουρητικών πεπτιδίων, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε καρκίνο. Επομένως, οι υγιείς συνήθειες που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

«Η υγιεινή διατροφή και η διασφάλιση ότι ελέγχονται όλα τα ιατρικά ζητήματα, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, είναι ζήτημα σημαντικό για πολλούς λόγους και αποδεικνύεται ότι ένας από αυτούς είναι ο κίνδυνος καρκίνου» επισημαίνει ο δρ. Collin Vu, ογκολόγος και αιματολόγος στο MemorialCare Cancer Institute.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος και για τα δύο

Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και άλλα κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία αξιολόγησαν δεδομένα για την υγεία 20.305 ατόμων που δεν είχαν καρκίνο κατά την εγγραφή τους στη μελέτη.

Στο πέρασμα 15 ετών, 2.548 άτομα εμφάνισαν καρκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου CVD – ηλικία, φύλο και κατάσταση καπνίσματος – σχετίζονται ανεξάρτητα με τον καρκίνο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα νατριουρητικών πεπτιδίων – δείκτες που υποδεικνύουν στρες στην καρδιά – προέβλεψαν επίσης υψηλότερους κινδύνους καρκίνου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με τα περισσότερα νατριουρητικά πεπτίδια είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο.

Οι συμμετέχοντες που υιοθέτησαν υγιεινές συμπεριφορές με γνώμονα την υγεία της καρδιάς τους, όπως η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα, του βάρους αλλά και της διατροφής, αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Η σύνδεση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου μπορεί να μην είναι άμεση, αλλά ορισμένες συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά μπορεί να οδηγήσουν ή και να προφυλάξουν και από τα δύο» επισημαίνει ο δρ. Collin Vu.

Φλεγμονή, η «ρίζα» και των δύο παθήσεων

Η δρ. Joyce Oen-Hsiao, διευθυντής της κλινικής καρδιολογίας στο Yale Medicine και επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Yale School of Medicine, επισημαίνει ότι η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα τόσο των καρδιαγγειακών νοσημάτων όσο και του καρκίνου.

Ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν την σχέση μεταξύ φλεγμονής και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία και το κάπνισμα – δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις – «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και να διεγείρει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν ή τον καρκίνου να προχωρήσει» επισημαίνει η δρ. Joyce Oen-Hsiao.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διατροφή μας, σύμφωνα με την ίδιαμ, η οποία τονίζει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

«Σε γενικές γραμμές, εάν υπάρχουν υψηλά ποσοστά φλεγμονής στο σώμα, αυτό μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News