Πιο σαρωτικό και πιο καταστροφικό αποδεικνύεται μέχρι στιγμής το τρίτο κύμα, με το ένα ρεκόρ να καταρρίπτεται μετά το άλλο. Εδώ και λίγες μέρες, καθημερινά σπάει το ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 έφτασαν χθες του 5.057, με το ΕΣΥ να οδηγείται στα όρια της κατάρρευσης. Στις 543 ανήλθαν οι εισαγωγές το περασμένο 24ωρο στη χώρα, με τις 265 να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Την ίδια ώρα οι διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ της Αττικής είναι ελάχιστες, την ώρα που οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 700.

Πρόεδρος Εργαζομένων Λαϊκού: Ασθενείς στο Λαϊκό πέθαναν περιμένοντας για ΜΕΘ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Αντωνόπουλος, ανέφερε πως δύο ασθενείς με κοροναϊό έχασαν τη ζωή τους στο Λαϊκό Νοσοκομείο, περιμένοντας για μια κενή κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν. Περίμεναν δύο, τρεις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου» είπε χαρακτηριστικά «Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες. Όμως είμαστε στα όριά μας» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Νωρίτερα ο νοσηλευτής της μονάδας Covid του νοσοκομείου Λαϊκό, Ν. Ορφανός, έκανε έκκληση να προστεθούν κρεβάτια στις ΜΕΘ.

«Οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Υπάρχει εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια. Δίνουμε τη μάχη πάνω από τις δυνατότητές μας. Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια εικόνα έδωσε και ο προϊστάμενος της μονάδας Covid του νοσοκομείου, Νίκος Ορφανός, μιλώντας στο OPE όπου και έκανε λόγο για «τραγική νύχτα» και μία «δραματική εφημερία».

«Δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Είμαστε στην καρδιά του τρίτου κύματος του ιού και έχουμε φτάσει στα όριά μας, είμαστε στο «κόκκινο»» τόνισε.

Το νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία με 22 κενές κλίνες, αλλά στις 21:00 αποφασίστηκε να «κλείσει» η εφημερία καθώς καταλήφθηκαν όλες. Υπήρξε συνεννόηση με την αρμόδια Αρχή διαχείρισης για να μεταφερθούν οι νέοι ασθενείς σε υποστηρικτικά νοσοκομεία έως ότου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

«Η κατάσταση είναι τραγική» υπογράμμισε ο κ. Ορφανός, προσθέτοντας πως «αγωνιζόμαστε για να μπορέσουν οι ασθενείς να αποφύγουν τη διασωλήνωση».

Ερωτώμενος για το πόσοι ήταν οι ιδιώτες γιατροί που έφτασαν στο νοσοκομείο χθες, ενημέρωσε πως ήταν πέντε, «αλλά δεν έχουν εγκληματιστεί ακόμη».

Διαψεύδει το «ΛΑΪΚΟ» ότι διακόπηκε η εφημερία

Ωστόσο η διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν  ότι το Νοσοκομείο να δέχεται περιστατικά Covid κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας.

Όπως τονίζει, η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια.

Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid, είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου – και νοσηλεύονται ως «ύποπτα» περιστατικά.

«ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής.

ΑΝΑΛΗΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡETAI ΟΤΙ ΣΤΙΣ 21:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ Ή ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες.

Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στα υγειονομικά στελέχη.

Και κάτι τέτοιο, είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία», σχολιάζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

Στη μάχη οι 206 επιστρατευμένοι γιατροί

Σήμερα στην μάχη σύμφωνα  με τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προστίθενται στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα Non Covid περιστατικά το 251 ΓΝΑ και ο Ερυθρός Σταυρός αποκλειστικά για νοσηλεία Covid περιστατικών.

Στη μάχη έχουν μπει και οι 206 ιδιώτες γιατροί που πλέον βοηθούν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομείακαι κυρίως στο Σισμανίγλειο, τον Ερυθρό Σταυρό, το Αττικό και το Θριάσιο, όπως αναφέρει το MEGA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των γιατρών που ανταποκρίθηκαν στην επιστράτευση αγγίζει το 90%.

Μιλώντας στο MEGA, η λοιμωξιολόγος του Κρατικού Νικαίας, που εφημέρευε τη νύχτα,  Όλγα Κοσμοπούλου, σημείωσε ότι το νοσοκομείο περίμενε μία δύσκολη βραδιά.

«Στη εφημερία έχουν ήδη εξεταστεί πάνω από 65 περιστατικά Covid και έχουν εισαχθεί 27. Έχουμε πέντε διασωληνωμένους με Covid σε κοινούς θαλάμους και προβλέπεται δύσκολη η νύχτα» έλεγε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων.

«Δεν είναι μόνο τα χέρια που λείπουν, δεν είναι μόνο οι κλίνες που λείπουν. Αυτοί οι συνάδελφοι πώς θα δουλέψουν με τι συσκευές μόνιτορ, με τι οξύμετρα, με τι αναπνευστήρες; Ούτως ή άλλως έχουμε οριακό αριθμό υλικού», ανέφερε.

Δυσάρεστα τα νέα από τους ειδικούς για κρούσματα και διασωληνωμένους το επόμενο διάστημα

Δυστυχώς παρά την προσπάθεια που γίνεται ώστε να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας με τους γιατρούς να κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, φαίνεται πως το διπλό ρεκόρ που σημειώθηκε χτες δεν θα είναι και το τελευταίο με τους ειδικούς να τονίζουν πως τα κρούσματα θα παραμείνουν αυξημένα και τις επόμενες ημέρες, ακόμη ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Δυστυχώς δεν είναι καλές οι προβλέψεις ούτε και για τους διασωληνωμένους με τους ειδικούς να γνωρίζουν πως είναι βέβαιο πως ένα ποσοστό των κρουσμάτων θα καταλήξει το επόμενο διάστημα στις ΜΕΘ.

Προειδοποίηση για περισσότερους από 1.000 διασωληνωμένους

Σημειώνεται πως σε χθεσινή της συνέντευξη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προειδοποίησε πως οι διασωληνωμένοι μπορεί να ξεπεράσουν τους 1.000.

«Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους. Μετά από 15-20 μέρες θα δούμε μια μείωση» προειδοποίησε, μέσω ΣΚΑΪ.

Η ίδια ζήτησε να γίνει επίταξη κι άλλων ιδιωτικών κλινικών, ενώ διερωτήθηκε: «Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα;».

«Βόμβα» Γώγου: Δεν αποκλείεται να ανέβουν κι άλλο τα κρούσματα – Πότε θα έρθει ύφεση

Η επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο δε μπορούμε να συζητάμε ακόμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Για 3-4 ημέρες θα είμαστε σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων

Ο καθηγητής εξήγησε πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα.

«Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα.»

Για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς όπως είπε ο κ. Γώγος το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. «Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1.»

Από την επόμενη εβδομάδα η ύφεση

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά.», τόνισε.

Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία.»

Σαρηγιάννης: Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων – Ποιο θα είναι το ανώτατο όριο

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχει μία πολύ μικρή αύξηση, δηλαδή δεν θα ξεπεράσουμε τα 4.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, εάν και εφόσον λειτουργήσει το σύστημα των self test.

Σημείωσε δε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε κανέναν εργαζόμενο που θα δηλώσει θετικός στον ιό μετά από self test.

Θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Υπενθυμίζεται πως ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, χτες, Τρίτη 3.586 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους και 51 θανάτους. Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε και στην Αττική (1.779).

Το Λεκανοπέδιο καταγράφει τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές της ενότητες πλην των Νήσων. Από τα σημερινά 1.779 κρούσματα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία με ένα μεγάλο τριψήφιο για τη Θεσσαλονίκη (398) και έπειτα 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια.

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα για το διάστημα 15 έως 21 Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε επισημάνει την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής και της Αχαΐας, με αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.