Έχουμε ακούσει αρκετές φορές την φράση «η σοκολάτα μειώνει το άγχος», κάθε φορά όμως μοιάζει σαν εκείνα που λέμε στον εαυτό μας όταν θέλουμε να αποφύγουμε… το άβολο ταξίδι της ενοχής πριν, μετά και κατά την διάρκεια του απολαυστικού – κατά τα άλλα – «εγκλήματος».

Η σοκολάτα ως φυσικό ανακουφιστικό

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στην περίπτωση της σοκολάτας, είναι πράγματι αλήθεια.

«Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανακούφιση του άγχους λόγω των αντιοξειδωτικών, των φλαβανολών και, φυσικά, της υπέροχης γεύσης της», επισημαίνει η δημοφιλής διαιτολόγος Tracy Lockwood Beckerman αναλύοντας τι ακριβώς κάνει τη σοκολάτα τόσο αποτελεσματική στην καταπολέμηση του στρες.

«Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν το στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, καθώς και τις κατεχολαμίνες, ορμόνες που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν ενεργοποιείται η απόκριση πάλης ή φυγής» εξηγεί.

Γιατί η μαύρη είναι καλύτερη επιλογή

Η ίδια προτείνει την μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει υψηλότερες ποσότητες κακάο κι έτσι περισσότερες ποσότητες των ωφέλιμων αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος και η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και στις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το κακάο, που διατηρεί πολλά θρεπτικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο που καταπολεμά το άγχος και τα αλκαλοειδή που ενισχύουν τη διάθεση.