Η πανδημία του κορωνοϊού εδώ κι έναν χρόνο κατακλύζει τις ζωές μας και αλλάζει την καθημερινότητά μας. Θα έλεγε κανείς ότι έναν χρόνο μετά θα ξέραμε τα πάντα για τον κορωνοϊό καθώς και τους καλύτερους τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε, να τον κρατήσουμε μακριά μας και να προστατευθούμε τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και οι γύρω μας.

Παρ’ όλα αυτά ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται και κάποιες φορές αυτό οφείλεται στο ότι όλοι εμείς – που πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον μάθει και ότι ξέρουμε καλά – κάνουμε ακόμη κάποια λάθη. Ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Εστιάζουμε κυρίως στις επιφάνειες

Πιθανώς να φταίει και το γεγονός ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό επικοινωνήθηκε έτσι από την αρχή και ότι οι ειδικοί υπογράμμισαν το πόσο έπρεπε να προσέχουμε, πλένοντας και απολυμαίνοντας τα χέρια μας κάθε φορά που ακουμπούσαμε μια επιφάνεια δημόσιας χρήσης όπως το πόμολο της πόρτας, το κουμπί του ασανσέρ ή την κουπαστή της σκάλας…

Ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού δεν κρύβεται τόσο στις πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες όσο στην αερογενή μετάδοση του ιού, κυρίως σε κλειστούς χώρους.

Η λύση; Η αποφυγή του συγχρωτισμού, η χρήση μάσκας και ο συχνός και καλός αερισμός όλων των χώρων.

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα αντισηπτικά χεριών

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι το αντισηπτικό που επιλέγουμε περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα ώστε να είναι αποτελεσματικό. Επίσης όταν το βάζουμε στα χέρια μας θα πρέπει να τα τρίβουμε μεταξύ τους για όση ώρα χρειάζεται το αντισηπτικό για να στεγνώσει και όχι να τα αφήνουμε να στεγνώσουν περιμένοντας απλώς να περάσει η ώρα.

Φοράμε γάντια

Αν είναι να κολλήσουμε κορωνοϊό μέσω των χεριών μας, αυτό θα συμβεί επειδή θα βάλουμε τα μολυσμένα χέρια μας στα μάτια, στη μύτη ή στο στόμα μας με γάντια ή χωρίς.

Το να φοράμε γάντια όμως ενέχει έναν ακόμα κίνδυνο, αφού νιώθουμε μια επίφαση ασφάλειας που μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν για παράδειγμα με τα γάντια που έχουμε πιάσει διάφορες δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες ξεχαστούμε και πιάσουμε κάτι που μετά θα βάλουμε στο στόμα μας, το φαγητό μας για παράδειγμα.

Χρησιμοποιούμε μάσκες με φίλτρο

Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατέψουμε τους άλλους. Οι μάσκες με το φίλτρο έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν όσους τις φοράνε σε ειδικά περιβάλλοντα, π.χ. όπου υπάρχουν αναθυμιάσεις από χημικά.

Ωστόσο δεν είναι κατάλληλες για να προστατέψουν από τους ιούς. Αν φοράμε μάσκα με φίλτρο, τότε η αναπνοή μας και τα πιθανά σταγονίδια του κορωνοϊού φτάνουν μακρύτερα και με μεγαλύτερη δύναμη, με αποτέλεσμα να κάνουμε ακόμα και κακό στους άλλους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρέπει να φοράμε μάσκα με τουλάχιστον τρεις στρώσεις υφάσματος και φυσικά να τη φοράμε σωστά, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα μας και να βεβαιωνόμαστε ότι εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό μας.

Τελευταία, με στόχο την αποφυγή των νέων στελεχών του ιού που είναι πιο μεταδοτικά, οι συστάσεις αλλάζουν και οι ειδικοί μιλούν για δύο μάσκες, τη μία πάνω στην άλλη, ή και πιθανώς για τις ακόμα πιο ενισχυμένες μάσκες FFP2, που είναι μια ασφαλέστερη επιλογή ειδικά όταν αναγκαζόμαστε να βρεθούμε σε μέρη με πιθανό συνωστισμό.

Μάλιστα πολύ πρόσφατη έρευνα από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 96,5% αν και τα δύο άτομα, τόσο ο φορέας του ιού όσο και ο υγιής, φοράνε τις ειδικές μάσκες που εφαρμόζουν απόλυτα στο πρόσωπο ή φορούν δύο μάσκες, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη, τη μία επάνω στην άλλη.

Επειδή δεν έχουμε συμπτώματα θεωρούμε ότι δεν έχουμε τον κορωνοϊό

Θα πρέπει να μάθουμε – αν δεν το ξέρουμε ήδη – ότι το 85%-90% των ανθρώπων που κολλάνε κορωνοϊό περνάνε τη νόσο πολύ ήπια ή είναι ασυμπτωματικοί. Καθώς επίσης και ότι τόσο οι ασυμπτωματικοί όσο και οι προσυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Ετσι, θα πρέπει πάντα να φερόμαστε με την ίδια προσοχή που θα λειτουργούσαμε αν ξέραμε ότι έχουμε τον ιό.

Συνεχίζουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς μας

Σκεπτόμενοι ότι μας έχουν ανάγκη πρακτικά ή ψυχολογικά και ότι μπορούμε να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε, ξεχνάμε πως μπορεί να έχουμε τον ιό και να μην το ξέρουμε και επισκεπτόμαστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγαπημένους μας.

Αν χρειάζεται να συναντήσουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει οπωσδήποτε να φορέσουμε μάσκα, να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας και να προτιμήσουμε ανοιχτούς ή πολύ καλά αεριζόμενους χώρους.

«Ενα κρύωμα είναι μόνο»

Οι επιστήμονες ξέρουν πλέον ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, οπότε αν νιώθουμε με οποιονδήποτε τρόπο αδιάθετοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουμε υπόψη μας ότι το… συνάχι μας θα μπορούσε να είναι ακόμα και κορωνοϊός.

Ετσι στην περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να απομονωθούμε και να κάνουμε τεστ.

«Μόνο έναν φίλο συνάντησα, αλλά αυτός προσέχει»

Η αλήθεια είναι πως όταν ο φίλος μας προσέχει επαρκώς τότε δεν θα δεχθεί να μας συναντήσει. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένας άνθρωπος που προσέχει πάρα πολύ δεν συναντά άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στον κλειστό κύκλο του σπιτιού του.

Για να καταλάβουμε την επικινδυνότητα, αρκεί ίσως να παραλληλίσουμε την περίπτωση του κορωνοϊού με εκείνη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Εχουμε ακούσει πολλές φορές ότι κάθε φορά που έχουμε επαφή με κάποιον σύντροφο χωρίς προφυλακτικό είναι σαν να έχουμε ελεύθερη επαφή και με όλους τους προηγούμενους συντρόφους του.

Κάπως έτσι και όταν πίνουμε καφέ με έναν φίλο μας στη διάρκεια της πανδημίας είναι σαν να έχουμε πιει καφέ και με όλους όσους ήπιε εκείνος τις προηγούμενες ημέρες (και πιθανώς είχαν τον ιό και του τον μετέδωσαν).

Πιστεύουμε όλα όσα διαβάζουμε στο Διαδίκτυο

Οπως γνωρίζουμε όλοι, το Διαδίκτυο βρίθει θεωριών συνωμοσίας και fake news σχετικά με τα πάντα, πόσο δε μάλλον σχετικά με τον κορωνοϊό που είναι και ένα φλέγον ζήτημα που έχει επηρεάσει τόσο τη ζωή μας.

Το να αναφερθούμε εδώ σε κάθε θεωρία και ψέμα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δεν έχει αξία αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζεται πάντα να ενημερωνόμαστε μόνο από αξιόπιστες και σοβαρές επιστημονικές πηγές.

Θεωρούμε πως οτιδήποτε γίνεται σε εξωτερικό χώρο είναι ασφαλές

Ως ένα σημείο έχουμε δίκιο, γιατί ο ανοιχτός χώρος είναι πράγματι πολύ πιο ασφαλής από τους κλειστούς / εσωτερικούς χώρους.

Αλλά ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, κυρίως αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, όπως οι αποστάσεις, οι μάσκες αλλά και όταν η συνάντηση με τους άλλους κρατάει αρκετό χρόνο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο.