Τη στιγμή που η πανδημία του νέου κοροναϊού συνεχίζει να «σαρώνει» παγκοσμίως, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ αναφέρουν ότι υπάρχουν παράγοντες του τρόπου ζωής που φαίνεται να συνδέονται με τον κίνδυνο να μολυνθεί ένας άνθρωπος με τον ιό – κοινώς είναι και στο χέρι του καθενός μας με τις επιλογές του τρόπου ζωής του να υψώσει «ασπίδα» ενάντια στον ιογενή εχθρό των ημερών μας.

Διαβήτης και περιττό βάρος

Αν και έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας της COVID-19, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS ONE» δείχνει ότι τα άτομα αυτά έχουν εξαρχής περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τον νέο κορωνοϊό και να εμφανίσουν συμπτωματική λοίμωξη.

Οι παράγοντες-«κλειδιά»

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την UK Biobank που περιέχει δεδομένα για 500.000 βρετανούς εθελοντές και εξέτασαν τους παράγοντες υγείας σε εκείνους τους εθελοντές που διαγνώσθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 – στη συνέχεια προχώρησαν σε σύγκριση με τους παράγοντες υγείας ατόμων που διαγνώσθηκαν αρνητικοί στον ιό. Ανακάλυψαν ότι τα άτομα που διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα ή να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Στον αντίποδα, τα άτομα που είχαν αρνητική διάγνωση στο τεστ για COVID-19 ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν υψηλά επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και να έχουν φυσιολογικό βάρος.

Η σημασία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος

«Ορισμένοι βασικοί καρδιομεταβολικοί παράγοντες φαίνεται είτε να προστατεύουν ένα άτομο από την COVID-19 είτε να το καθιστούν πιο εύαλωτο στη μόλυνση» ανέφερε ο Τσαρλς Χονγκ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Τμήματος Ερευνας στην Καρδιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης. Ο δρ Χονγκ προσέθεσε πάντως ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν σχεδιάστηκε ώστε να προσδιοριστεί ποιοι παράγοντες προκαλούν λοιμώξεις με τον νέο κορωνοϊό. «Οι συσχετίσεις που προκύπτουν από τη μελέτη μας είναι στατιστικές και υπογραμμίζουν τη σημασία που παίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα στην προστασία ενάντια στη λοίμωξη με τον SARSCoV-2».

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παραμέτρους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως συγχυτικοί παράγοντες όπως η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα.

Τα μέτρα του υγιεινού τρόπου ζωής που μπορούμε να υιοθετήσουμε

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα που συνδέονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τα οποία ο πληθυσμός θα μπορούσε να λάβει προκειμένου να μειώσει κατά το δυνατόν τον κίνδυνο για λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό» σημείωσε ο δρ Χονγκ. «Ο έλεγχος του σωματικού βάρους αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα αυτήν την περίοδο. Συγχρόνως σημαντικό είναι να φροντίζουν τα άτομα να αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τους μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης και της υιοθέτησης διατροφής πλούσιας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα αβοκάντο» κατέληξε ο καθηγητής.