Ενα από τα πιο δημοφιλή skincare trends της χρονιάς προέρχεται για μία ακόμα φορά από τη φύση. Η δύναμη της ασιατικής σεντέλας ή Centella asiatica δεν είναι κάτι καινούργιο για τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αμερικής, μια και τη χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες σε παραδοσιακά σκευάσματα επούλωσης των πληγών και θεραπείες του δέρματος. Ωστόσο, η κορεατική κοσμετολογία ήταν η πρώτη που την έφερε στο προσκήνιο εισάγοντάς τη σε καλλυντικά.

Εμείς την ακούμε συχνότερα ως Cica που είναι συντομογραφία της ονομασίας της και εμπλουτίζει διάφορα καλλυντικά ανάπλασης, ανακούφισης και αντιγήρανσης τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα. Το συστατικό δεν είναι φωτοευαίσθητο, άρα μπορούμε να εφαρμόζουμε τα καλλυντικά μας είτε το πρωί είτε το βράδυ.

Tip: Σε περιόδους που χρησιμοποιούμε αγωγή με ρετινοειδή, θεωρείται ιδανική μια καλλυντική σύνθεση με Centella asiatica προκειμένου να καταπραΰνουμε τυχόν ερεθισμούς.

Ο καλλυντικός χαρακτήρας της

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αμινοξέων, β-καροτίνης, αντιοξειδωτικών καθώς και λιπαρών οξέων κάνουν το βότανο τόσο ευεργετικό, επισημαίνουν οι ειδικοί της Φαρμακευτικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Yale. Επιπλέον περιέχει πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή και νιασιναμίδη, την ενεργό μορφή της βιταμίνης Β3, η οποία χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα. Ας δούμε αναλυτικά τη λίστα με την αξιοσημείωτη καλλυντική δράση της:

* Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη των σημαδιών της πρόωρης γήρανσης.

* Συμβάλλει στην ενδυνάμωση του επιδερμικού φραγμού.

* Αυξάνει την ενυδάτωση και βοηθά στην ανακούφιση του ξηρού, ερεθισμένου δέρματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα κινέζων επιστημόνων που διεξήχθη πριν από λίγα χρόνια, φάνηκε ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του εκζέματος που σχετίζεται με την ξηροδερμία και την ψωρίαση.

* Επιπλέον, προάγει τη μικροκυκλοφορία, ενώ σύμφωνα με κλινικές μελέτες φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Η δράση της ενάντια σε:

Ξηρότητα και ερεθισμό

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 σε μια αμερικανική επιστημονική εφημερίδα ανέφερε ότι τα βλαστοκύτταρα Centella asiatica σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας μέσα σε 24 ώρες, ανακουφίζοντας άμεσα από τα συμπτώματα αφυδάτωσης.

Ρυτίδες

Μια γαλλική επιστημονική έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 20 γυναίκες με σημάδια φωτογήρανσης έδειξε ότι τα 2/3 που εφάρμοσαν μια αντιοξειδωτική σύνθεση με βιταμίνη C και madecassoside βελτίωσαν σημαντικά την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και την εμφάνιση των ρυτίδων ύστερα από έξι μήνες.

Ουλές

Η Centella asiatica περιέχει τριτερπένια, τα οποία, σύμφωνα με βραζιλιάνους ερευνητές, ενδεχομένως να επηρεάζουν θετικά την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι βελτιώνει τη διαδικασία επούλωσης από μικρά κοψίματα και εγκαύματα.

Τα πιο ισχυρά ενεργά συστατικά του βοτάνου

– Madecassoside

Τριτερπένιο με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση. Θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για την περιποίηση της ακνεϊκής επιδερμίδας. Επιπλέον έχει δείξει ότι διαθέτει σημαντικές επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα βοηθάει:
– στον έλεγχο των φλεγμονών,
– στην κυτταρική ανανέωση του δέρματος, και ιδιαίτερα στη σύνθεση κολλαγόνου τύπου Ι και ΙΙΙ,
– στη μείωση της δράσης των MMP ενζύμων, τα οποία εκφυλίζουν τους δερματικούς ιστούς.

– Asiaticoside

Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό τριτερπένιο που ενεργοποιεί την αντιγήρανση της επιδερμίδας και προάγει την αναζωογόνηση και την αύξηση της σφριγηλότητάς της. Μάλιστα μια μελέτη πάνω στο συγκεκριμένο συστατικό έδειξε βελτίωση στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια ύστερα από τη χρήση της για 12 βδομάδες.

Τα επιστημονικά πορίσματα από τις μελέτες φανερώνουν πολλά υποσχόμενα στοιχεία για τη Centella asiatica, ωστόσο οι μελέτες συνεχίζονται ακόμη προκειμένου να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια η πλούσια θεραπευτική δράση της. Μένουν να εξακριβωθούν πολλά ακόμα στοιχεία από αυτό το εντυπωσιακό βότανο. Ωστόσο εμείς μπορούμε να απολαύσουμε τα ποικίλα οφέλη του εισάγοντάς το στην περιποίησή μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου