Το σενάριο είναι κάτι περισσότερο από γνωστό: Συχνά αγαπημένα σας πρόσωπα που σας εμπιστεύονται και σας εκτιμούν έρχονται σε εσάς και αφού αναλύσουν μια προβληματική κατάσταση, σπεύδουν να ζητήσουν τις συμβουλές σας. Κι ενώ εσείς τις δίνετε με μεγάλη χαρά, σας κάνει να αναρωτιέστε.. γιατί είναι τόσο δύσκολο να ακούσουμε τις συμβουλές που δίνουμε στους γύρω μας;

Γνωρίζουμε ότι είναι σωστές, τις έχουμε σκεφτεί διεξοδικά και με τις καλύτερες προθέσεις, καθώς απευθυνόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και θέλουμε μόνο το καλό τους.

Γιατί δεν ακούμε τις συμβουλές μας;

Η απάντηση «κρύβεται» στο γεγονός ότι την στιγμή που δίνετε μια συμβουλή δεν βιώνετε τα συναισθήματα του άλλου ατόμου, γεγονός που σας επιτρέπει να βλέπετε την κατάσταση πιο καθαρά από ό, τι θα κάνατε αν βιώνατε αυτήν την συναισθηματικά φορτισμένη περίσταση, εξηγεί η δρ. Aimee Daramus, κλινική ψυχολόγος.

«Το να ξέρετε ότι πρέπει να βγάλετε από την ζωής σας κάποιον τοξικό άνθρωπο είναι εύκολο. Είναι όμως, πολύ διαφορετικό από το να αντιμετωπίζεις όλα τα περίπλοκα συναισθήματα, την απώλεια και τις συνέπειες του τερματισμού μιας σχέσης» επισημαίνει.

Ασυνείδητα συναισθηματικά ζητήματα μπορούν επίσης να μας εμποδίσουν να ακούσουμε τις δικές συμβουλές.

«Η αδυναμία μας να ακολουθήσουμε τις συμβουλές που συχνά προσφέρουμε ελεύθερα σε άλλους είναι το αποτέλεσμα διαφόρων υποκείμενων θεμάτων όπως ο φόβος, η προσωπική μεροληψία και οι αμυντικοί μηχανισμοί», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος.

«Σε πολλές περιπτώσεις, δίνουμε τις ίδιες συμβουλές σε άλλους που επιθυμούμε κρυφά να ακολουθήσουμε».

Πώς θα γίνουμε καλύτεροι

Το μυστικό για να γίνετε καλύτεροι και να ακούτε τις συμβουλές σας είναι να ακούσετε με προσοχή όλα όσα προσπαθεί να σας πει το σώμα και το μυαλό σας. Ψάξτε μέσα σας και βρείτε τους φόβους που σας κρατούν πίσω από την υλοποίηση των πολύτιμων και χρήσιμων συμβουλών σας.

Καταγράψτε σε ένα χαρτί κάθε φόβο και βρείτε εναλλακτικές μεθόδους για να τον καταπολεμήσετε, ακόμα και αν πρόκειται για λίγο κάθε ημέρα. Αν νιώθετε ότι δίνετε μια συμβουλή, την οποία θα θέλατε να την ακολουθήσετε και εσείς, αναρωτηθείτε δίχως να ασκείτε κριτική αν ισχύει.

Έπειτα δώστε στον εαυτό σας χρόνο, καθώς απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και επιμονή για να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους εμπόδια. Στην προσπάθειά μας, όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάνουμε καθημερινά ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.