Δεδομένου ότι το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι πολύ πιο λεπτό από εκείνο στο υπόλοιπο πρόσωπο, χρειάζεται ειδική περιποίηση. Άλλωστε, τα μάτια μας είναι αυτά που καθρεφτίζουν την αρνητική επίδραση που έχουν στον οργανισμό μας η έλλειψη ύπνου και η φτωχή διατροφή. Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να περιποιηθείτε σωστά την περιοχή των ματιών σας.

Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την περιποίηση των ματιών σας

Κρέμα ματιών ή ενυδατική;

Οι κρέμες ματιών έχει χαμηλότερη συγκέντρωση ενεργών συστατικών από την ενυδατικές / αντιρυτιδικές, έτσι ώστε να μην προκαλούν ερεθισμούς. Μάλιστα, για μεγαλύτερη ασφάλεια, πολλές εταιρείες εξετάζουν τις κρέμες τους σε επιστημονικά κέντρα που αποτελούνται από δερματολόγους και οφθαλμιάτρους.

Τι να περιμένω από μια κρέμα ματιών;

Όπως καταλαβαίνετε, μια κρέμα δεν μπορεί να κάνει μαγικά. Ωστόσο, η επιλογή της κατάλληλης κρέμας ματιών μπορεί να μειώσει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο, καθώς και να λειάνει τις πρόωρες ρυτίδες που οφείλονται σε ανεπαρκή ενυδάτωση. Άλλωστε, η πρόληψη των σημαδιών γήρανσης γύρω από τα μάτια είναι πιο εύκολη από τη διόρθωσή τους.

Ποια συστατικά να αναζητήσω σε μια κρέμα ματιών;

  • Η καφεΐνη όταν απλώνεται τοπικά, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμώντας έτσι μαύρους κύκλους και σακούλες.
  • Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας μη ερεθιστικός παράγοντας που λειαίνει και ενυδατώνει επαρκώς την περιοχή.
  • Τα πεπτίδια ενεργοποιούν την παραγωγή του κολλαγόνου.
  • Οι βιταμίνες C και Κ έχουν την ιδιότητα να φωτίζουν την επιδερμίδα.

Πότε να ξεκινήσω να φοράω κρέμα ματιών;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία πρέπει να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε κρέμα ματιών. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας, το κλίμα, την περιοχή που ζείτε και τα γονίδιά σας. Για παράδειγμα, αν το δέρμα σας είναι ξηρό ή αν οι γονείς σας σάς έχουν κληροδοτήσει μια λεπτή επιδερμίδα που σπάει εύκολα, τότε καλό είναι να συμπεριλάβετε την κρέμα ματιών στην περιποίησή σας από τη δεκαετία των 20.

Γιατί έχω μαύρους κύκλους ενώ κοιμάμαι επαρκώς;

Η συνηθέστερη αιτία για τους μαύρους κύκλους είναι ο ανεπαρκής ύπνος, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τους προκαλούν, όπως τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η αυξημένη μελανίνη, η δυσανεξία σε κάποιο καλλυντικό, οι αλλεργίες, το υπερβολικό κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, κάποια φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, το λεπτό δέρμα με επιφανειακά αγγεία ή κληρονομικά αίτια, μπορούν να προκαλέσουν μαύρους κύκλους, ακόμη κι αν κοιμάστε επαρκώς.