Το μπλε μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές χρώμα στον κόσμο, αλλά είναι τόσο σπάνιo στη φύση που οι επιστήμονες κατέφυγαν σε τεχνητές χρωστικές και χημικές ουσίες για να δημιουργήσουν όλα τα αγαπημένα μας μπλε προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων γλυκών, ποτών, δισκίων φαρμάκων, καλλυντικών και ρούχων.

Το κόκκινο λάχανο βάζει φρένο στις χρωστικές

Αυτές οι συνθετικές βαφές, οι οποίες συνήθως κατασκευάζονται από πετροχημικά, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ασφάλειά τους ως πρόσθετα τροφίμων, με τους ερευνητές να αγωνίζονται να βρουν μια φυσική εναλλακτική λύση. Τώρα, η μακροχρόνια αναζήτηση μπορεί να έχει τελειώσει, καθώς μια απόφοιτος στο Ινστιτούτο Καινοτομίας του UC Davis για τρόφιμα και υγεία και οι συνάδελφοί της έχουν ανακαλύψει μια μπλε χρωστική ουσία μέσα στο κόκκινο λάχανο, παρόμοια με την τεχνητή τροφή που χρωματίζει το λαμπερό μπλε FCF.

Σύμφωνα με την Rebecca Robbins από το Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας της Μars Wrigley στις ΗΠΑ, η οποία συμμετείχε επίσης στη μελέτη UC Davis με επικεφαλής την Pamela Denish, ο λόγος για τον οποίο το μπλε χρώμα είναι τόσο ασυνήθιστο είναι ότι απαιτούνται πολύπλοκες μοριακές δομές για να απορροφήσουν τα σωστά μήκη κύματος φωτός για να δώσει μπλε εμφάνιση. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματικά μια αληθινή μπλε χρωστική στη φύση, και τόσο τα φυτά όσο και τα ζώα πρέπει να εκτελέσουν κάποια «κόλπα του φωτός» για να φαίνονται μπλε.

Αυτή η φυσική μπλε χρωστική ουσία που ανακαλύφθηκε από την Denish και η ομάδα της είναι ένας τύπος μορίου ανθοκυανίνης που υπάρχει μόνο σε μικρές ποσότητες στο κόκκινο λάχανο. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αυτής της βαφής με επεξεργασία των κυρίαρχων ανθοκυανινών με κόκκινο χρώμα με ένα ειδικά σχεδιασμένο ένζυμο που τις έκανε μπλε. Μέχρι στιγμής, η βαφή έχει χρησιμοποιηθεί για να χρωματίσει παγωτό και γλάσο ντόνατ με όλα τα δοκιμαστικά τρόφιμα να παραμένουν μπλε τουλάχιστον για 30 ημέρες.