Εδώ και μήνες μπήκαν στις ζωές μας, ως μέσο προστασίας από τον κοροναϊό… Μιας χρήσης ή υφασμάτινες,  οι μάσκες, έγιναν το σήμα κατατεθέν μιας ζοφερής πραγματικότητας που είναι συνυφασμένη με το φόβο.

Κατά συνέπεια, το ερώτημα πότε θα μπορέσουμε να «πετάξουμε» τις μάσκες, χωρίς αναστολές, υποδεικνύει τον διακή πόθο όλων μας, να μπορούμε να ξανακυκλοφορούμε ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς το φόβο της νόσησης από τον κοροναϊό.

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού που προχωρά με ταχείς ρυθμούς, και της υπακοής στους κανόνες που αφορούν τη δημόσια υγεία, μας φέρνουν πιο κοντά, στη στιγμή που θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεφορτωθούμε τις μάσκες και ότι αυτές σηματοδοτούν, αρχικά στους εξωτερικούς χώρους.

Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι, «βλέποντας» φθινόπωρο χωρίς μάσκες,  καθώς λόγω του ρυθμού των εμβολιασμών, εκτιμάται ότι το καλοκαίρι θα χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.

Όπως υπολογίζουν το 27% του πληθυσμού έχει ήδη δημιουργήσει ανοσία, είτε χάρη σε φυσική νόσηση είτε χάρη στον εμβολιασμό.

Μαγιορκίνης: Πετάμε τις μάσκες το Σεπτέμβριο

Στο θέμα αναφέρεθηκε, μεταξύ άλλων μιλώντας στο in.gr, o επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρά το ότι προειδοποίησε πως ο ιός είναι ύπουλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι μήνες που έρχονται σηματοδοτούν την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την… απελευθέρωσή μας από τις μάσκες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα self test και τους εμβολιασμούς που προχωρούν ταχύτατα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι πιθανότητες να έχουμε κάποια έξαρση του ιού το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά λίγες, καθώς όλα τα στοιχεία και οι υπολογισμοί συγκλίνουν στο γεγονός πως θα έχει μειωθεί σημαντικά ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) ενώ μέσω των εμβολιασμών θα χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας».

«Αυτή τη στιγμή το 27% το πληθυσμού έχει κάποιας μορφής ανοσία. Για να φτάσουμε στο σημείο για να μιλάμε για ενδείξεις «ανοσίας της αγέλης» θα πρέπει το 50% περίπου του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, ενώ θα υπάρχει και ένα 10% που θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία», ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας επισημαίνοντας πως η ζέστη το καλοκαίρι είναι από μόνη της ένα πλεονέκτημα.

«Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, αλλά και της μέχρι τώρα ανοσίας που υπάρχει υπολογίζουμε πως ο δείκτης Rt θα έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 20%.

Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός και άμεσα συνδεδεμένος με την ανοσία της αγέλης. Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως ακόμη κι αν γίνονταν κατά 12,5% λιγότεροι εμβολιασμοί το καλοκαίρι, τότε θα είχαμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σε εμβολιαστική κάλυψη με το χειμώνα.

Αυτό που εννοώ είναι πως το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας» και γιατί όχι τον Σεπτέμβριο να φτάσουμε ακόμη και στο σημείο να…  πετάξουμε τις μάσκες μας, όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης επαναλαμβάνοντας πως το ισχυρότερό μας όπλο γι΄αυτό, είναι σαφώς τα εμβόλια.

Πιθανόν να μη φορούν μάσκα οι εμβολιασμένοι

Το ενδεχόμενο να μπει τέλος στις μάσκες, άφησε ανοιχτό και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΚΠΑ, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες.

Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, τις επόμενες μέρες, οπότε και η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.

Πιο εύκολα θα πετάξουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της πανδημίας. Και αυτός ωστόσο εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εμβολιασμένων.

Πρέπει να είμαστε χωρίς lockdown από εδώ και πέρα. Να βρούμε τρόπους λειτουργίας των δραστηριοτήτων με πρωτόκολλα», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι τον ανησυχεί το Πάσχα και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις της πανδημίας.

Εκτίμησε πάντως, ότι στους εξωτερικούς χώρους, είναι πιθανό να βγάλουμε τις μάσκες. Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο να συμβεί αυτό, διότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.

«Φέτος, το καλοκαίρι δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως πέρσι. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας», επεσήμανε.