Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν διπλάσια από την συνιστώμενη ποσότητα των 5 γραμμαρίων αλάτι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, που κοστίζουν την ζωή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων τον χρόνο.

Νέα σύσταση από τον ΠΟΥ

Τώρα όμως, ο ΠΟΥ έχει κυκλοφορήσει ένα νέο σύνολο συστάσεων για τα επίπεδα νατρίου σε περισσότερες από 60 κατηγορίες τροφίμων που θα βοηθήσουν τις χώρες να μειώσουν το περιεχόμενο νατρίου σε τρόφιμα για να βελτιώσουν την διατροφή των πολιτών και να σώσουν ζωές.

Το «WHO Global Sodium Benchmark for Different Food Category» αποτελεί τον νέο οδηγό για τη μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο σε διαφορετικές κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων, με τη κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων σε ολόκληρο το κόσμο να αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη πηγή νατρίου.

Το αλάτι, επίσης γνωστό ως χλωριούχο νάτριο, είναι περίπου 40% νάτριο και 60% χλώριο.

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε πραγματικά;

Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί μια μικρή ποσότητα νατρίου για τη διεξαγωγή νευρικών παλμών, τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας νερού και μετάλλων.

Υπολογίζεται ότι χρειαζόμαστε περίπου 500 mg νατρίου καθημερινά για αυτές τις ζωτικές λειτουργίες.

Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλειες ασβεστίου, μερικές από τις οποίες μπορεί να επιβαρύνουν τα οστά.

Υγεία και νάτριο

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα νεφρά έχουν πρόβλημα να διατηρούν την περίσσεια νατρίου στο αίμα. Καθώς συσσωρεύεται νάτριο, το σώμα συγκρατεί το νερό για να αραιώσει το νάτριο.

Αυτό αυξάνει τόσο την ποσότητα υγρού που περιβάλλει τα κύτταρα όσο και τον όγκο του αίματος στην κυκλοφορία του αίματος. Ο αυξημένος όγκος αίματος ισοδυναμεί με εντονότερη δραστηριότητα της καρδιάς και περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

Με την πάροδο του χρόνου, η επιπλέον εργασία και η πίεση μπορούν να σκληρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το υπερβολικό αλάτι μπορεί να βλάψει την καρδιά, την αορτή και τα νεφρά χωρίς να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και ότι μπορεί να επιβαρύνει και τα οστά.

Πώς θα το μειώσετε

Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το μειώσετε, περιλαμβάνουν:

  • Περιορίστε τα έτοιμα γεύματα.
  • Καταναλώστε μικρότερες μερίδες από αλμυρές τροφές, όπως το τυρί και οι ελιές.
  • Μαγειρέψτε τα δικά σας γεύματα.