Οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, καλύτερη γνωστική λειτουργία, λιγότερη φλεγμονή, χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και ακόμη φαίνεται να έρχονται πιο κοντά στην πολυπόθητη μακροζωία, αφού ζουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Πόσο χρονών αισθάνεστε; Τόσο υγιείς είστε

Όπως επισημαίνεται στην νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την American Psychological Association, υπάρχει μια σχέση συνάφειας ανάμεσα στην ηλικία και την υγεία του ατόμου: όταν αισθάνεται κανείς νεότερος έχει περισσότερους προστατευτικούς μηχανισμούς ενάντια στο στρες και στις επιβλαβείς συνέπειές του.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε Psychology and Aging, ερευνητές από το German Centre of Gerontology ανέλυσαν τρία χρόνια δεδομένων από 5.039 συμμετέχοντες στη γερμανική μελέτη για την γήρανση.

Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το αντιληπτό άγχος στην καθημερινότητα των ανθρώπων και τη λειτουργική τους υγεία. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης την υποκειμενική τους ηλικία τους απαντώντας στην ερώτηση, «πόσο χρόνων αισθάνεστε;».

Οι «νεότεροι» ζουν περισσότερο και καλύτερα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο, ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν περισσότερο άγχος στη ζωή τους παρουσίασαν μια απότομη μείωση στη λειτουργική υγεία στην πάροδο των τριών αυτών ετών και ότι η σχέση μεταξύ του στρες και της λειτουργικής μείωσης της υγείας ήταν ισχυρότερη για χρονολογικά ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Ωστόσο, η υποκειμενική ηλικία φάνηκε να παρέχει μια εξαιρετικά προστατευτική δράση. Μεταξύ των ανθρώπων που ένιωθαν νεότεροι από τη χρονολογική τους ηλικία, η σχέση μεταξύ στρες και πτώσης στη λειτουργική υγεία ήταν ασθενέστερη. Αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο μεταξύ των παλαιότερων συμμετεχόντων.

«Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι η λειτουργική υγεία μειώνεται με την ηλικία, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι αυτές οι λειτουργικές τροχιές που σχετίζονται με την ηλικία ποικίλλουν αξιοσημείωτα. Ως εκ τούτου, ορισμένοι άνθρωποι μεγαλώνουν και μάλιστα, πολύ διατηρώντας όμως τους καλούς πόρους υγείας» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Markus Wettstein, PhD, ο οποίος είναι τώρα στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επίδραση του στρες ως παράγοντα κινδύνου για την εξασθένιση της λειτουργικής υγείας, , ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων» επισημαίνει.

Πώς θα νιώσουμε νεότεροι;

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται νεότεροι θα μπορούσαν να μειώσουν τη βλάβη που προκαλείται από το άγχος και να βελτιώσουν την υγεία μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να καταπολεμήσουμε τα ηλικιακά στερεότυπα και να προωθήσουμε θετικά μηνύματα για την γήρανση τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και μαζικά.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές επισημαίνουν  ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί το ιδανικό χάσμα μεταξύ της υποκειμενικής και της χρονολογικής ηλικίας, με τα οφέλη να μειώνονται καθώς το χάσμα μεταξύ υποκειμενικής και χρονολογικής ηλικίας να αυξάνεται.

«Το να νιώθουμε νεότεροι σε κάποιο βαθμό είναι πράγματι επιτεύξιμο και λειτουργικό για την βέλτιστη υγεία του ατόμου» αναφέρουν.