Ολοι θέλουμε το δέρμα μας να κρατήσει τη δροσιά του. Τι κάνουμε όμως για αυτό; Το δέρμα μας αντιδρά άμεσα στις περιβαλλοντικές συνθήκες που το ταλαιπωρούν ή που αισθάνεται καλά με αυτές. Το ξηρό κλίμα το αφυδατώνει και ταυτόχρονα μειώνει την ελαστικότητα και την άμυνά του.

Για να διατηρηθεί, λοιπόν, σε καλή κατάσταση έχει ανάγκη από επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, από καλό ύπνο, αλλά και την κατάλληλη φροντίδα με επιλεγμένα καλλυντικά.

Τα βήματα που αναζωογονούν το δέρμα

Η καθαριότητα είναι το πρωταρχικό βήμα της καθημερινής περιποίησης του δέρματος. Εδώ κρύβεται και το πραγματικό μυστικό της ομορφιάς.

Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος κάθε πρωί, προτού απλώσετε την ενυδατική και την αντηλιακή κρέμα, και ασφαλώς και το βράδυ ώστε να αφαιρεθούν οι ρύποι και τα υπολείμματα του μακιγιάζ που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα καθαρισμού για κάθε τύπο δέρματος, τα οποία δεν καθαρίζουν απλώς την επιδερμίδα, αλλά την αποτοξινώνουν και την αναζωογονούν.

Η απολέπιση είναι άλλη μια σημαντική διαδικασία, η οποία δεν πρέπει να παραλείπεται. Τα κύτταρα κάνουν τον κύκλο ζωής που τους αναλογεί και εν συνεχεία συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, με συνέπεια η υφή της να γίνεται τραχιά και άγρια.

Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και χαρίζει λάμψη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η περιοχή γύρω από τα μάτια, καθώς το δέρμα είναι λεπτότερο και ευάλωτο στον σχηματισμό ρυτίδων.

Θρέψη, προστασία, ενυδάτωση και αντιγήρανση είναι οι λέξεις-κλειδιά για πρόσωπο νεανικό και λαμπερό. Επιλέξτε τα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες του δικού σας τύπου δέρματος, χρησιμοποιήστε τα σωστά και δεν θα χάσετε.

Η σημασία της λοσιόν για το σώμα

Η λοσιόν σώματος περιποιείται το δέρμα προσφέροντας λάμψη στα πόδια, στα χέρια, στους ώμους, στο ντεκολτέ.

Απλώνεται και με τη θερμοκρασία του σώματος γίνεται πιο υδαρής και σε λίγα δευτερόλεπτα απορροφάται από την επιδερμίδα.

Πολλές λοσιόν περιέχουν ορυκτά που αντανακλούν το φως δημιουργώντας μια λαμπερή εικόνα, έχοντας για πηγή της λάμψης τη βιταμίνη C (πολλές τροφές, όπως π.χ. τα δαμάσκηνα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα της εν λόγω βιταμίνης).

Καλλυντικά πλούσια σε βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ, μαζί με σκουαλένιο (προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο) επιδρούν για μια δροσερή και ελκυστική εμφάνιση.

ΜΟΤΟ

Το δέρμα μας ταλαιπωρείται καθημερινά λόγω της έκθεσής του στον ήλιο, προτεραιότητα λοιπόν πρέπει να αποτελεί η προστασία του με τα κατάλληλα αντηλιακά

Από την Τάνια Βλαδένη, M.Sc., Ph.D., δερματολόγο, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Ακαδημίας (EADV) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παιδιατρικής Δερματολογίας (ESPD).