Ακόμα μια δύσκολη ημέρα φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος της κι ενώ μπορεί να αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένοι, περνάτε ώρες αλλάζοντας διαρκώς πλευρό, προσπαθώντας επιτέλους να αποκοιμηθείτε.  Η χαλάρωση και η ξεκούραση σας αξίζει κι ενώ είναι καλό να προσέξετε την πρόσληψη καφεΐνης, να «φάτε» έξυπνα για να κοιμηθείτε καλύτερα, αυτή η απλή συνήθεια εγγυάται, σύμφωνα με τους ειδικούς τον τέλειο ύπνο.

Διαβάστε… για ποιοτικό ύπνο

Από όλες τις συμβουλές που ακούμε, τείνουμε να παραβλέπουμε το διάβασμα, ακόμα και αν ήταν κάτι που στην παιδική μας ηλικία κάναμε σχεδόν κάθε βράδυ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που διάβαζαν πράγματι κοιμήθηκαν πιο εύκολα αλλά και 25 λεπτά περισσότερο.

«Το διάβασμα πριν τον ύπνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εντείνετε τη χαλάρωση και να χαλαρώσετε από τους γρήγορους ρυθμούς της ημέρας, χωρίς το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών να διακόπτει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης» αναφέρει ο ψυχολόγος δρ. Joshua Tal.

«Η τηλεόραση και τα τηλέφωνα συχνά μας βομβαρδίζουν με ειδοποιήσεις και συνεχείς διαφημίσεις, παρακάμπτοντας και διακόπτοντας τον μηχανισμό χαλάρωσης που ευνοεί τον ποιοτικό ύπνο» επισημαίνει.

Τι να προσέξετε

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς τις συσκευές σας, απλά σημαίνει ότι το κλασικό χαρτί είναι το προτιμώμενο μέσο ανάγνωσης για την προώθηση ενός ποιοτικού ύπνου.

Εφόσον το βιβλίο που έχετε επιλέξει δεν σας προκαλεί υπερδιέγερση, όπως μπορεί να συμβεί με ένα κλασικό θρίλερ του Stephen King, θα μπορέσετε να αποκομίσετε τα οφέλη από την ανάγνωση μιας ιστορίας.