O Philip Anthony Hopkins μετά από ένα βραβείο Oscar, τέσσερα BAFTA και δύο EMMYS, επέστρεψε στα φετινά βραβεία και κέρδισε το Oscar Α’ ανδρικού ρόλου, με την ταινία «The Father», όπου υποδύεται έναν ογδοντάχρονο πατέρα που αρνείται κάθε βοήθεια της κόρης του ενώ μεγαλώνει και η γεροντική του άνοια επιδεινώνεται.

Ρίζες

Γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου 1937, στο Μάργκαμ, Πορτ Τάλμποτ, της Ουαλίας, είναι γιος της Μίριελ Αν και του Ρίτσαρντ Αρθουρ Χόπκινς, φούρναρη στο επάγγελμα. Οι επιδόσεις του στο σχολείο δεν ήταν καλές, είχε δυσλεξία και ήταν μοναχικός, χαρακτηριστικό που τον ώθησε στις τέχνες, αφού εκφραζόταν καλύτερα ζωγραφίζοντας ή παίζοντας πιάνο.

Τον Hopkins ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την υποκριτική ο Richard Burton, συμπατριώτης του με τον οποίο είχε μια σύντομη γνωριμία σε ηλικία 15 ετών.

Αφού αποφοίτησε το 1957 από το Welsh College of Music and Drama στο Κάρντιφ, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για δύο χρόνια και έπειτα μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης.

Πρώτα βήματα

Τον Hopkins ξεχώρισε μετά από μερικά χρόνια σε θιάσους ο Sir Laurence Olivier, ο οποίος τον προσκαλεί στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο. Ο νεαρός – τότε – ηθοποιός καλείται να γίνει αντικαταστάτης του Olivier και παίζει στην θέση του στο έργο «The Dance of Death».

Παρά την επιτυχία του στο θέατρο, απομακρύνεται σταδιακά και στρέφεται προς την τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Κάνει το ντεμπούτο του στη μικρή οθόνη το 1967, στην παραγωγή του BBC «A Flea in Her Ear». Τότε ξεκινά μια μακρά πορεία, με τον ίδιο να αποσπά σειρά βραβείων.

Ο αγαπημένος «κακός»

Ο Anthony Hopkins βρισκόταν στην οθόνη μόνο για 24,52 λεπτά, υποδυόμενος τον Hannibal Lecter στο «The Silence of the Lambs», αποτελώντας τη δεύτερη μικρότερη performance σε μια ταινία που κέρδισε Οσκαρ. Πολλές από τις πινελιές που έκαναν τον χαρακτήρα τόσο αξέχαστο ήταν μάλιστα οι αυτοσχεδιασμοί του.

Ο ίδιος ήταν που αποφάσισε να μην ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του όσο υποδυόταν τον Hannibal για να κάνει τον χαρακτήρα του ακόμα πιο ανατριχιαστικό. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε πρώτο στην λίστα των «100 χρόνων των καλύτερων ηρώων και κακών».

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο Anthony Hopkins λέει τα λόγια του πάνω από διακόσιες φορές και αυτό διότι δεν είναι ικανοποιημένος έως ότου να ακούγονται φυσικά και να μπορεί «να το κάνει χωρίς σκέψη».

Η ζωή μακριά από τις κάμερες

Εχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει μία κόρη, την Abigail. Κατά καιρούς έχει υποστηρίξει πολλές φιλανθρωπικές δράσεις ενώ αποτέλεσε και επίτιμος καλεσμένος οργανισμού που παρέχει βοήθεια σε γυναίκες που βρίσκονται σε απεξάρτηση από διάφορες ουσίες.

Στο παρελθόν έχει υπάρξει αλκοολικός ενώ σταμάτησε να πίνει στις 29 Δεκεμβρίου 1975, όταν βρέθηκε στην Αριζόνα χωρίς να καταλάβει πώς έφτασε εκεί. Ο ηθοποιός επιλέγει τους ρόλους με την ίδια ανεξαρτησία που διέπει την προσωπική του ζωή.

«Αρκεί μια ωραία τοποθεσία και ένα καλό σενάριο. Δεν αναρωτιέμαι αν είναι μια καλή κίνηση σταδιοδρομίας. Είναι δουλειά, στρέψε με στην κάμερα και ξεκινάμε».