Το να ξυπνήσετε μόλις μία ώρα νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης ενός ατόμου κατά 23%, προτείνει μια νέα γενετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Η μελέτη 840.000 ανθρώπων, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ και του Broad Institute του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ, αντιπροσωπεύει μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα, ότι ο χρονοτύπος – η τάση ενός ατόμου να κοιμάται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή – επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνιση της κατάθλιψης.

Πώς συνδέεται ο ύπνος με την κατάθλιψη

Είναι επίσης μεταξύ των πρώτων μελετών που ποσοτικοποιούν πόσο μικρή ή μεγάλη πρέπει να είναι η αλλαγή για να επηρεαστεί η ψυχική υγεία.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου ύπνου και της διάθεσης, αλλά μια ερώτηση που συχνά ακούμε από τους γιατρούς είναι: Πόσο νωρίτερα χρειαζόμαστε να μετατοπίσουμε τον ύπνο για να δούμε όφελος;» είπε ο ανώτερος συγγραφέας Celine Vetter, επίκουρος καθηγητής φυσιολογίας στο CU Boulder.

«Διαπιστώσαμε ότι εάν κοιμηθούμε ακόμη και μία ώρα νωρίτερα μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τον κίνδυνο της κατάθλιψης».

Για να αποκτήσουν μια σαφέστερη αίσθηση για το εάν η αλλαγή στον χρόνο του ύπνου έχει πράγματι προστατευτική δράση, ο επικεφαλής επικεφαλής συγγραφέας Iyas Daghlas, στράφηκε σε δεδομένα γενετικών συσχετισμών.

Περισσότερες από 340 κοινές γενετικές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών στο λεγόμενο «γονίδιο ρολογιού» PER2, είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον χρονοτύπο ενός ατόμου και η γενετική εξηγεί συλλογικά το 12-42% της προτίμησης του χρόνου ύπνου.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάλογα με τον χρονοτύπο

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα μη αναγνωρισμένα γενετικά δεδομένα για αυτές τις παραλλαγές σε 850.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από 85.000 άτομα που φορούσαν φορητές συσκευές καταγραφής ύπνου για 7 ημέρες και 250.000 που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια προτίμησης ύπνου.

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίστηκαν ως άτομα που ξυπνούν και λειτουργούν καλύτερα νωρίς το πρωί, το 9% δήλωσε ότι λειτουργεί καλύτερα αργά το βράδυ και το υπόλοιπο σύνολο κάπου ενδιάμεσα.

Συνολικά, ο μέσος ύπνος στο μέσο σημείο ήταν 3 π.μ., που σημαίνει ότι πήγαν για ύπνο στις 11 μ.μ. και σηκώθηκαν στις 6 π.μ.

Η αφύπνιση μία ώρα νωρίτερα από το μεσαίο σημείο ύπνου (ενδιάμεσα από το σημείο ύπνου και χρόνου αφύπνισης) αντιστοιχούσε σε 23% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Αυτό υποδηλώνει ότι εάν κάποιος που κανονικά κοιμάται στις 1 π.μ. πηγαίνει στο κρεβάτι τα μεσάνυχτα αντ ‘αυτού και κοιμάται την ίδια διάρκεια, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 23%. αν κοιμηθούν στις 11 μ.μ., θα μπορούσαν να το μειώσουν κατά περίπου 40%.

Που οφείλεται αυτό;

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, την οποία τείνουν να λαμβάνουν οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίτερα, οδηγεί σε μια σειρά ορμονικών διαφοροποιήσεων και επιδράσεων που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση.

Για όσους θέλουν να στραφούν σε ένα πρόωρο πρόγραμμα ύπνου, οι ειδικοί μας δίνουν την χρυσή συμβουλή:

«Κρατήστε τις μέρες σας φωτεινές και τις νύχτες σας σκοτεινές. Πιείτε τον καφέ σας στην βεράντα. Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο από και προς την δουλειά. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμη επιλογή, τότε προσπαθήστε να μετακινηθείτε λίγο το απόγευμα.

Περιορίστε την χρήση ηλεκτρονικών το βράδυ, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και σταδιακά το πρόγραμμα του ύπνου σας θα μεταβληθεί».