Το κίνητρο παίζει κομβικό ρόλο σε οτιδήποτε και αν κάνουμε. Από το να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί έως την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης είναι τελικά αυτή η υποκείμενη αίσθηση του κινήτρου που μας οδηγεί από την αρχή έως την ολοκλήρωση οποιουδήποτε έργου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά.

Γιατί είναι σημαντικό το κίνητρο

Ο δρ. Sanam Hafeez, νευροψυχολόγος και μέλος της σχολής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια σημειώνει ότι «το κίνητρο είναι μια βασική δραστηριότητα της παραγωγικής ζωής.

Χωρίς κίνητρα, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν σημαντικές εργασίες, να ανταπεξέλθουν σε επαγγελματικές και προσωπικές δυσκολίες και τελικά να βρουν μια ισορροπία στην ζωή τους, και ουσιαστικά, να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε τους ημέρα».

Έτσι θα βρείτε το δικό σας

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να δώσετε στον εαυτό σας τα κίνητρα που χρειάζεστε, περιλαμβάνουν:

Δημιουργήστε εφικτούς στόχους

Το να αισθάνεστε συγκλονισμένοι από έναν στόχο ή ένα έργο είναι φυσιολογικό. Ακόμα κι αν η αποστολή είναι μεγάλη, μπορείτε να την χωρίσετε σε μικρούς στόχους για να φτάσετε στη γραμμή του τερματισμού.

«Για παράδειγμα, αν έχετε ένα δύσκολο έργο ή ανάθεση εργασίας, οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσουν. Για να το αποφύγετε αυτό, κάντε μια λίστα με εφικτούς στόχους για κάθε μέρα» συμβουλεύει ο δρ. Sanam Hafeez.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Επιβραβεύοντας τον εαυτό σας είτε στο τέλος της ημέρας είτε αφού ολοκληρώσετε μια δραστηριότητα, θα μπορέσετε να διατηρήσετε ζωντανά τα κίνητρά σας. Ο δρ. Sanam Hafeez επισημαίνει: «Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια εργασία θα ξέρετε ότι θα λάβετε επιβράβευση για αυτήν.

Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, συνδέετε τις ανταμοιβές με το να είστε παραγωγικοί και με κίνητρα» εξηγεί.

Θετικές συνήθειες

Με την πάροδο του χρόνου και με αφοσίωση, μπορείτε να δημιουργήσετε θετικές συνήθειες για τις οποίες δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε. «Σύμφωνα με την επιστήμη, χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να αναπτυχθεί μια συνήθεια», λέει ο δρ. Sanam Hafeez.

«Για να γίνει το κίνητρό σας συνήθεια είναι σημαντικό να προσπαθείτε καθημερινά να ολοκληρώνετε τουλάχιστον μία δραστηριότητα» καταλήγει.