Μπορεί μερικοί να θεωρούν ότι το πιάσιμο των μυών τους είναι ένα σημάδι προόδου, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται μάλλον για ένα εμπόδιο, αφού μπορεί να επηρεάσει το εύρος της κίνησής μας, να αναβάλει την επιστροφή μας στην προπόνηση και ακόμη και να δυσκολεύσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Βασική προϋπόθεση για να αποφύγουμε το πιάσιμο μετά τη γυμναστική είναι να κάνουμε προθέρμανση και διατάσεις, καθώς όταν τις παραλείπουμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να τραυματιστούμε και να πιαστούμε όσο γυμναζόμαστε. Aφιερώνουμε, λοιπόν, λίγα λεπτά στην προθέρμανση, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό μας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτεί στη συνέχεια. Οι διατατικές ασκήσεις, είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση. Θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Δεν ξεχνάμε ότι οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγεται το πιάσιμο.

Διατατικές ασκήσεις για να αποφύγουμε το πιάσιμο μετά τη γυμναστική:

Άλλοι τρόποι να αποφύγουμε το πιάσιμο:

  • Χρησιμοποιούμε ένα foam roller πριν την προπόνηση. Αν και υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το foam roller δεν είναι η ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση μιας μυϊκής βλάβης που έχει προκληθεί από άσκηση, μπορεί να υπάρχουν οφέλη όταν χρησιμοποιούμε το foam roller πριν από την προπόνηση, ως μέρος της προθέρμανσης. Όπως και το stretching, έτσι και το foam roller, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους της κίνησης και της ευλυγισίας και να προετοιμάσει το σώμα μας για την προπόνηση που ακολουθεί.
  • Εστιάζουμε στη σταδιακή πρόοδο. Όταν ξεκινάμε με ενθουσιασμό μια νέα προπόνηση ή θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα, είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να πιέσουμε το σώμα μας περισσότερο από όσο πρέπει. Τότε είναι αρκετά πιθανό να προκύψει ένας τραυματισμός ή να πιαστούμε. Ίσως νιώθουμε καλά στο τέλος της προπόνησής μας, οπότε μπορεί να σκεφτούμε να προκαλέσουμε τον εαυτό μας ακόμη περισσότερο. Όμως έτσι όχι μόνο θα νιώσουμε πιασμένοι την επόμενη μέρα (και τη μεθεπόμενη), αλλά ουσιαστικά αυξάνουμε τις πιθανότητες για σοβαρότερα προβλήματα.  Εστιάζουμε, λοιπόν, στη δημιουργία ενός προγράμματος γυμναστικής που έχει συγκεκριμένους στόχους και σημεία αναφοράς, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε την πρόοδό μας βάσει της εκτέλεσης των ασκήσεων και όχι του πόσο μεγάλωσαν οι μύες μας.
  • Μένουμε ενυδατωμένοι. Το «μένουμε ενυδατωμένοι» έχει γίνει το νέο μάντρα για σχεδόν τα πάντα, από την απώλεια βάρους έως την ενίσχυση της ενέργειας. Μάλιστα, η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αφυδάτωση μειώνει τη ροή του αίματος στους μυς και μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πόνου των μυών αργότερα.

Προσοχή!

Το ήπιο πιάσιμο στους μυς είναι φυσικό και μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι «ζορίζουμε» το σώμα μας (με καλό τρόπο). Ωστόσο, αν το πιάσιμο δεν υποχωρεί ή είναι ιδιαίτερα έντονο, καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό.