Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία κι ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι μας βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος σε υγιή επίπεδα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ακόμα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Μερικές έρευνες επισημαίνουν ότι η γυμναστική μεταξύ 7 και 9 π.μ. είναι πιο αποδοτική όσον αφορά την διαχείριση του βάρους. Όμως τι μπορούν να κάνουν όλοι όσοι έχουν γεμάτο πρόγραμμα και υποχρεώσεις που δεν τους αφήνουν περιθώριο για πρωινή γυμναστική;

Θέλει timing και η γυμναστική;

Ο χρόνος που επιλέγετε να κάνετε γυμναστική μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον μεταβολισμό σας, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

Η πρωινή άσκηση, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται ότι βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας και ότι τον κρατά σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμα και αφού ολοκληρώσετε την προπόνησή σας.

Ωστόσο, ο πιο κρίσιμος παράγοντας εδώ είναι η συνέπεια, μιας και η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι αυτή που θα μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Εξίσου σημαντικό για την επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι το υγιές θερμιδικό έλλειμα, που σημαίνει πρακτικά να τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίει το σώμα ανά ημέρα.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία του θερμιδικού ελλείμματος, αφού με το σωστό πλάνο διατροφής, μπορείτε να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνετε.

Ποια τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής

Μερικά από τα οφέλη που θα σας πείσουν να την δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στην ανακούφιση του στρες και του άγχους.

Επιπλέον, η έκθεση στο φυσικό φως κατά την πρωινή άσκηση μπορεί να ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ύπνου και γενικότερα καλύτερη διάθεση.

Μπορεί να μειώσει το λίπος

Σε μια μικρή μελέτη αναφέρεται ότι η πρωινή άσκηση βελτίωσε την καρδιομεταβολική υγεία μειώνοντας το κοιλιακό λίπος και την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες είχαν αυτά τα οφέλη όταν ασκούνταν το απόγευμα.

Δεδομένου όμως ότι αυτή η μελέτη έγινε σε ένα μικρό δείγμα, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω.

Μεγαλύτερη συνέπεια

Ειδικά εάν βάζετε τώρα την γυμναστική στην καθημερινότητά σας, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι η πειθαρχία και η συνέπεια είναι… «μυς» που θα χρειαστείτε και αυτούς να τους δυναμώσετε.

Για να κάνετε την διαδικασία λίγο πιο εύκολη, μπορείτε να δοκιμάσετε τις πρωινές προπονήσεις γιατί είναι λιγότερο πιθανό να τις διακόψετε ή να τις αναβάλλετε επειδή προέκυψαν άλλες υποχρεώσεις ή επειδή αισθάνεστε κουρασμένοι.

Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η τακτική πρωινή άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνή άσκηση και να υποστηρίξει καλύτερα την απώλεια βάρους από την άσκηση αργότερα μέσα στην ημέρα.