Για πολλές γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση, η σκέψη και μόνο της άσκησης μπορεί να φανεί.. εφιάλτης! Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να έχει πολλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Ακολουθούν μερικοί επιστημονικά επικυρωμένοι λόγοι που εξηγούν γιατί η διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι όχι μόνο ασφαλής αλλά και ωφέλιμη, θίγοντας παράλληλα και ορισμένους κοινούς μύθους.

Μύθος 1: Η γυμναστική κατά την περίοδο κάνει χειρότερες τις κράμπες

Αντιθέτως, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις ενοχλητικές κράμπες.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα, συμβάλλοντας στην μείωση του πόνου καθώς και στην ανακούφιση πολλών ακόμη συμπτωμάτων.

Μύθος 2: Οδηγεί σε υπερβολική αιμορραγία

Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου οδηγεί σε μεγαλύτερη αιμορραγία.

Στην πραγματικότητα, η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τόσο στη ρύθμιση του κύκλου μας όσο και να οδηγήσει ενδεχομένως σε ελαφρύτερες περιόδους με τον καιρό.

Μύθος 3: Είναι επίφοβο να σηκώνεις βάρη κατά τη διάρκεια της περιόδου

Το να σηκώνουμε βάρη κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι απολύτως ασφαλές και μπορεί ακόμα να είναι και ωφέλιμο.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν τη δύναμη και την αντοχή μας, αλλά όχι σε βαθμό που να μας θέσουν σε κίνδυνο τραυματισμού.

Ωστόσο, είναι πολύ λογικό τις πρώτες ημέρες του κύκλου ή ακόμη και λίγες πριν, να νιώθουμε περισσότερη κόπωση και μειωμένες τις αντοχές μας.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν είναι να ακούμε το σώμα μας και να προσαρμόζουμε τα επίπεδα της άσκησης εκείνες τις ημέρες χωρίς πίεση και «πρέπει».

Καλοί λόγοι για να δούμε θετικά το ενδεχόμενο της άσκησης (ακόμη και της ήπιας, όπως η yoga)

  • Μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της περιόδου

Η άσκηση μπορεί, όπως είπαμε, να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της περιόδου, όπως οι συσπάσεις, τα πρηξίματα, οι πονοκέφαλοι και οι έντονες εναλλαγές της διάθεσης μας.

  • Βελτίωση της διάθεσης

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να οδηγήσουν μερικές φορές σε κακοκεφιά, κυκλοθυμία και γενικότερα μια αίσθηση οτι κάτι.. μας ενοχλεί!  Ωστόσο, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να γίνουν αυτές οι αλλαγές της διάθεσης πιο διαχειρίσιμες, μιας και απελευθερώνονται ορμόνες και νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που προωθούν το αίσθημα ευτυχίας και ευεξίας.

  • Ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας

Ενώ είναι συνηθισμένο να νιώθουμε κουρασμένες κατά τη διάρκεια της περιόδου, η συμμετοχή σε φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους μύες, βοηθώντας μας να νιώσουμε πιο αναζωογονημένες και ενεργητικές.

  • Ρύθμιση των προσταγλανδινών

Οι προσταγλανδίνες είναι λιπιδικές ενώσεις στο σώμα μας, που σκοπό έχουν τη ρύθμιση της φλεγμονής και τη συστολή της μήτρας προκειμένου να επιτραπεί η γέννηση και η έμμηνος ρύση. Η γυμναστική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των προσταγλανδινών, μειώνοντας έτσι την ένταση των περιοδικών συσπάσεων και τη δυσφορία.

  • Καλύτερος ύπνος

Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν ασκούμαστε τακτικά ωστόσο, μπορούμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου ακόμη και τις δύσκολες μέρες του μήνα. Η φυσική δραστηριότητα προάγει τη χαλάρωση και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, οδηγώντας σε πιο ξεκούραστες νύχτες.