Βάλαμε το αντηλιακό μας και είμαστε έτοιμοι για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις. Ή για τη μετακίνησή μας στην πόλη. Είμαστε όμως σίγουροι ότι μας προστατεύει επαρκώς; Οσο ποιοτική κι αν είναι η σύνθεση που έχουμε επιλέξει, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής μας επιδερμίδας, και κυρίως στις ανάγκες που επιτάσσει ο δικός μας φωτότυπος. Ετσι ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος, υπάρχουν κυρίως πέντε διαφορετικοί τύποι που συναντάμε πιο συχνά στη χώρα μας. Ανακαλύπτουμε ποιος μας χαρακτηρίζει και διαλέγουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας.

Φωτότυπος 1

Έχουμε κόκκινα ή πολύ ξανθά μαλλιά,  και πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, ενίοτε με φακίδες, που κοκκινίζει από τον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ. Το αντηλιακό μας πρέπει να έχει SPF 50+.

Φωτότυπος 2

Έχουμε ανοιχτόχρωμα μαλλιά και πολύ λευκή επιδερμίδα, που καίγεται εύκολα και παίρνει χρώμα πολύ δύσκολα. Το ιδανικό SPF και σε αυτήν την περίπτωση είναι 50.

Φωτότυπος 3

Έχουμε μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα με φυσικό χρώμα των μαλλιών καστανόξανθο ή ανοιχτό καστανό. Δε μαυρίζουμε εύκολα αλλά όταν συμβαίνει αυτό αποκτάμε μπρονζέ χρώμα. Το ιδανικό SPF είναι τουλάχιστον 30.

Φωτότυπος 4

Είναι ο πιο κοινός φωτότυπος της Μεσογείου. Έχουμε σταρένια επιδερμίδα, σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια. Το κατάλληλο SPF είναι 20 με 30.

Φωτότυπος 5

Έχουμε μελαψή επιδερμίδα,  και καστανά σκούρα μαλλιά, που μαυρίζει πολύ εύκολα και σπανίως καίγεται. Ωστόσο, το αντηλιακό και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο, έστω και με SPF 15.

Στις κατηγορίες φωτότυπων δεν έχουμε συμπεριλάβει τον τύπο 0 (μηδέν) που αφορά την albinο επιδερμίδα, με λευκά μαλλιά, φρύδια και βλεφαρίδες. Επιπλέον υπάρχει και ο Φωτότυπος 6, που αφορά τη μαύρη επιδερμίδα και το φυσικό μαύρο χρώμα μαλλιών, τύπου αφρικάνικο. Το SPF που ενδείκνυται για αυτήν την κατηγορία είναι το μικρότερο από κάθε άλλο τύπο, από 4-15.

Τι άλλο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας

– Αν έχουμε φωτότυπο 1 ή 2, δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω από μισή ώρα στον ήλιο.

-Κανένα αντηλιακό δε μας προστατεύει 100% από τον ήλιο. Ετσι αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση, ιδίως τις ώρες 12μ.μ. – 16.00 μ.μ.

-Βάζουμε αντηλιακό ακόμα και όταν είμαστε κάτω από την ομπρέλα ή ψάθα, γιατί η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έγκαυμα, αφού τη διαπερνάει.