Η κόπωση είναι πολλές φορές αναμενόμενη στα παιδιά, καθώς είναι πολύ δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ωστόσο παρατηρείτε ότι το παιδί σας νιώθει συνεχώς εξαντλημένο πρέπει να αναλάβετε δράση. Τα αίτια πίσω από την κόπωση μπορεί να είναι πολλά, όπως η έλλειψη ύπνου, το άγχος και οι κακές διατροφικές επιλογές. Γι ‘αυτό οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους θα τα κάνει να ανακτήσουν τη χαμένη τους ενέργεια. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Μιλήστε μαζί τους:

Το άγχος για την επιτυχία μπορεί να τα παραλύσει, αναγκάζοντάς τα να αποχωρήσουν από τη ζωή. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν τα παιδιά πιέζονται να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα και να είναι τέλεια σε αυτήν “θα έχουν περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα παρά θετικά”. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει να εκφράζουν τις ανάγκες τους και να συζητούν για όσα θέλουν να κάνουν.

Υποστηρίξτε τη δημιουργικότητά τους:

Δεν υπάρχει καινοτομία και δημιουργικότητα χωρίς αποτυχία. Η διδασκαλία στα παιδιά ότι η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθουν θα τα κάνει να αρχίσουν να επεξεργάζονται τα γεγονότα της ζωής και θα αλλάξει την οπτική τους. Επίσης, πρέπει να τους γίνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει αποτυχία αλλά προσπάθεια για να βρουν αυτό που θέλουν να κάνουν, ίσως με έναν διαφορετικό τρόπο.

Μειώστε τους την κατανάλωση της ζάχαρης:

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι τα παιδιά μπορεί να έχουν πολλή ενέργεια όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται απότομα, και να αισθάνονται κούραση αμέσως μετά όταν τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται απότομα. Εάν λοιπόν παρατηρείτε μία τέτοια διακύμανση στην ενέργεια των παιδιών είναι σημαντικό να μειώσετε την πόσοτητα ζάχαρης που καταναλώνουν. Θυμηθείτε ότι η ζάχαρη δε βρίσκεται μόνο στα γλυκά και τα αναψυκτικά αλλά και στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων.

Ενθαρρύνετέ τα να ασκούνται:

Όσο περίεργο και αν φαίνεται το αίσθημα κόπωσης των παιδιών μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη της άσκησης. Η μείωση του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους μειώνει την έκθεση των παιδιών στην ηλιακή ακτινοβολία θέτοντας σε κίνδυνο την επάρκεια της βιταμίνης D. Η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται άλλωστε με το αίσθημα της κόπωσης. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα παιδιά να βγαίνουν έξωβ και να αθλούνται.