Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να μην σκεφτόμαστε την διαδικασία της πέψης και την λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, μέχρι τουλάχιστον να «υπερφορτώσουμε» το στομάχι μας. Αλλά τι συμβαίνει στα τρόφιμα αφού τα καταναλώσουμε;

Τι συμβαίνει κατά την πέψη;

Το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του αποτελείται από πολλά πολύπλοκα, κρίσιμα κινούμενα μέρη. Προφανώς, το πρώτο βήμα για την πέψη των τροφίμων είναι η μάσηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι σιελογόνιοι αδένες σας υγραίνουν επίσης το φαγητό σας, καθιστώντας ευκολότερο για ό, τι τρώτε να περάσει από τον οισοφάγο σας κατά την κατάποση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK).

Αφού φτάσει στον οισοφάγο, το φαγητό φτάνει στον κατώτερο οισοφάγο σφιγκτήρα, που είναι ένας μυς που χαλαρώνει για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει στο στομάχι.

Στη συνέχεια, οι μύες του στομάχου αναμιγνύουν το φαγητό σας με χωνευτικούς χυμούς και οι αδένες που βρίσκονται στο στομάχι παράγουν ένζυμα και το οξύ που βοηθούν την τροφή να διασπάται περαιτέρω και τελικά να καταλήξει στο παχύ και το λεπτό έντερο.

Πόσο χρόνο χρειάζεται;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσετε τα τρόφιμα – από τη στιγμή που το βάζετε στο στόμα σας έως τη στιγμή που τα αποβάλλετε- εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. «Συνολικά, χρειάζονται οπουδήποτε από δύο έως πέντε ημέρες για να αφομοιώσουν οι άνθρωποι τα τρόφιμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Rabia De Latou, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone, επισημαίνοντας ότι μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τις χρονικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, με τον τύπο του φαγητού να παίζει κομβικό ρόλο. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορούν να επιταχύνουν την πέψη σας, αναφέρει. Προσθέτει ότι τα απλούστερα τρόφιμα, όπως τα μη επεξεργασμένα, είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν επειδή είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να διασπάσει σύνθετες χημικές ουσίες σε μεταποιημένα τρόφιμα.

«Τα σύνθετα σάκχαρα, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες θα κάνουν την διαδικασία να διαρκέσει περισσότερο» καταλήγει.