Χαρά, ευγνωμοσύνη, ευτυχία, αγωνία, άγχος, φόβος. Αυτό το μείγμα συναισθημάτων δεν κατέκλυσε κι εσένα μόλις έμαθες ότι διανύεις τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σου; Λογικό είναι! Κάπως έτσι αισθανθήκαμε όλες μας μόλις κρατήσαμε στα χέρια μας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Ταυτόχρονα, όμως, άρχισαν και οι απορίες. Σίγουρα κι εσύ θα αναρωτήθηκες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρως αυτούς τους εννέα μήνες. Πόσες κούπες καφέ μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και αν… επιτρέπεται να βάφεις τα μαλλιά σου. Ειδικά αυτή η τελευταία απορία βασανίζει πολλές γυναίκες από τις αρχές κιόλας της εγκυμοσύνης τους.

Και δεν είναι καθόλου περίεργο, αν σκεφτείς πως όλες μας φοβόμαστε την αλλαγή του σώματός μας και τα κιλά που θα πάρουμε, και με κάποιον τρόπο προσπαθούμε να διατηρήσουμε όμορφη την εικόνα μας. Και ναι! Ακόμα και μια επίσκεψη στο κομμωτήριο για βαφή μαλλιών μπορεί να μας κάνει στη στιγμή να νιώσουμε μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση. Επιτρέπεται, όμως, να βάφουμε τα μαλλιά μας στην εγκυμοσύνη; Τι ισχύει και τι δεν ισχύει;

Τις απορίες μας έλυσε η μαία Βικτώρια Σιώτη, μιλώντας στο deltamoms.gr.

Όπως σημειώνει: «Σχεδόν όλες οι εγκυμονούσες μού κάνουν αυτήν την ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να περιποιούνται τον εαυτό τους και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Δεν αφήνονται. Αυτό που εγώ και ο γυναικολόγος τούς λέμε πάντα είναι να μη βάφουν τα μαλλιά τους κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κι αυτό, γιατί τους πρώτους τρεις μήνες πραγματοποιείται η οργανογένεση (σχηματισμός οργάνων) του εμβρύου, οπότε δεν είναι και ό,τι καλύτερο να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με χημικές ουσίες. Μετά τη 14η εβδομάδα κύησης μπορούν να βάψουν τα μαλλιά τους».

Ποιες είναι, όμως, οι πιο κατάλληλες βαφές και οι πιο ασφαλείς τρόποι βαφής των μαλλιών;

«Είναι προτιμότερο οι εγκυμονούσες να επιλέγουν τις φυτικές βαφές μαλλιών και να προσέχουν όσο μπορούν. Επίσης, η καλύτερη μέθοδος βαφής στην εγκυμοσύνη είναι οι ανταύγειες, γιατί γίνονται με τέτοιον τρόπο που η βαφή δεν ακουμπά στη ρίζα, άρα δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα», εξηγεί η Βικτώρια Σιώτη.

Οι χίλιες και μία απορίες της μητρότητας – και οι απαντήσεις τους

Φυσικά, οι κοινές απορίες των νέων – και μελλουσών – μαμάδων δεν περιορίζονται σε ζητήματα… κομμώσεων. Από την σωστή μας διατροφή στη διάρκεια της κύησης, που θα εξασφαλίσει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού μας, μέχρι τους πρώτους του… πειραματισμούς με στερεές τροφές και την ενίσχυση της αγάπης του για τη μάθηση, κάθε στάδιο της ζωής του συνοδεύεται από αμέτρητα ερωτήματα.

Ευτυχώς για εμάς, πλέον είμαστε σε θέση να έχουμε όλη την πληροφορία στα χέρια μας, μέσα από λίγα μόλις κλικ. Όμως θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον έλεγχο της αξιοπιστίας των πηγών μας. Στο deltamoms.gr, ανακαλύψαμε αμέτρητα άρθρα για ένα τεράστιο φάσμα συνηθισμένων ανησυχιών των νέων (αλλά και των πολύπειρων) γονιών, γραμμένα σε απλή και ευαίσθητη γλώσσα και με τη συμμετοχή πολλών ειδικών από διάφορους τομείς που σχετίζονται με την βρεφική και παιδική ανάπτυξη. Είτε θέλουμε να μάθουμε πώς θα πείσουμε το νήπιο να απαρνηθεί το μπουκάλι για χάρη της κούπας, είτε στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το βρέφος να κοιμάται καλύτερα το βράδυ, όλες οι απαντήσεις που ψάχνουμε βρίσκονται εκεί.

Παράλληλα, βρήκαμε και έναν χώρο όπου γονείς, διάσημοι και μη, είναι σε θέση να μοιραστούν τις δικές τους αγωνίες, χαρές και συναισθήματα με τους… συναδέλφους τους, βοηθώντας και στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.

Μοιράζοντας την αγάπη και σε άλλες οικογένειες

Κι αν στο deltamoms.gr βρίσκουμε όλες τις πληροφορίες που ψάχνουμε, στο deltamomsclub θα βρούμε πολλά περισσότερα, όπως χρήσιμα προσωπικά εργαλεία για την εγκυμοσύνη – αλλά και για τις προσπάθειές μας να μείνουμε έγκυοι – προσφορές του μήνα και εκπτωτικά κουπόνια για τα βρεφικά και παιδικά προϊόντα της ΔΕΛΤΑ, που ήδη είχαν κερδίσει τη θέση τους στο καλάθι μας στο σουπερμάρκετ.

Στο deltamomsclub χωρούν όλες οι μαμάδες, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους ή τη μορφή της οικογένειάς τους. Για αυτό και με κάθε νέα εγγραφή, η ΔΕΛΤΑ στηρίζει έμπρακτα τις μονογονεϊκές οικογένειες, σε συνεργασία με την Ένωση Μαζί για το Παιδί, αναγνωρίζοντας έτσι τον καθημερινό αγώνα όσων παλεύουν μόνοι τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Γίνε κι εσύ μέλος του deltamomsclub εδώ.