Ξέρουμε ότι μας εκτιμούν οι άλλοι και αναγνωρίζουν τις ικανότητές μας και τον καλό μας χαρακτήρα. Εμείς όμως πόση αυτοεκτίμηση έχουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε για να την τονώσουμε;

Λέμε μπράβο στον εαυτό μας

Φτιάχνουμε μια λίστα με όλα όσα έχουμε καταφέρει. Καταγράφουμε στη μία στήλη το επίτευγμά μας και σε μία δεξιά με μία λέξη τι χρειάστηκε για να το φέρουμε σε πέρας. Επιπλέον, σκόπιμο είναι να υπογραμμίζουμε όλους εκείνους τους στόχους που κάναμε πραγματικότητα, ενώ στο παρελθόν ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα τους πετυχαίναμε. Στη συνέχεια, χρειάζεται να καρφιτσώσουμε το χαρτί σε ένα σημείο όπου θα το βλέπουμε και έτσι θα θυμόμαστε και θα παίρνουμε δύναμη από τις επιτυχίες μας και δεν θα ξεχνάμε να λέμ μπράβο στον εαυτό μας.

Συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν θετική διάθεση

Φροντίζουμε να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας ενθαρρύνουν και δεν μας επικρίνουν. Αυτό είναι μάλιστα ζωτικής σημασίας όταν η αυτοεκτίμησή μας δεν είναι πολύ μεγάλη, αφού κάθε σχόλιο και επίκριση -ακόμα και αν είναι καλοπροαίρετα- μπορεί να μας πάει πίσω και όχι μπροστά.

Κάνουμε στρέτσινγκ

Το στρέτσινγκ συμβάλλει στην αποφόρτιση της έντασης και στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Μια καλή ιδέα είναι κάθε φορά που νιώθουμε αδύναμοι και χρειαζόμαστε μια ένεση αυτοπεποίθησης να απομονωνόμαστε για λίγο και να τεντώνουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας όσο πιο πολύ μπορούμε.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας θαρραλέο

Οι ειδικοί την ονομάζουν «τεχνική νοερής εικονοπλασίας». Σε αυτή τη διαδικασία φανταζόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως θέλουμε να γίνει – στην προκειμένη περίπτωση γεμάτος αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, όταν θέλουμε να φέρουμε σε πέρας κάτι, το οργανώνουμε νοερά και στη συνέχεια το εκτελούμε στο μυαλό μας βήμα-βήμα, έτσι ώστε να το καταφέρουμε τελικά και στην πράξη.