Ο ύπνος αποτελεί μία από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες αφού είναι απολύτως απαραίτητος τόσο για να λειτουργήσουμε όσο και για να ζήσουμε υγιείς. Δυστυχώς όμως, για διάφορους λόγους (π.χ. εγκυμοσύνη, κληρονομικότητα-ιδιοσυγκρασία, εμμηνόπαυση, στρες, φάρμακα, ασθένειες κ.ά.) μπορεί να μας βασανίζει η αϋπνία. Το αποτέλεσμα είναι, κάθε φορά που βρισκόμαστε κοντά στην ώρα που πρόκειται να ξαπλώσουμε, να αγχωνόμαστε ακόμα περισσότερο και τελικά να μην καταφέρνουμε να κοιμηθούμε αλλά ούτε και να ξεκουραστούμε βέβαια.

Η επιστήμη έχει να μας προτείνει πολλές επιλογές κατά της αϋπνίας, ωστόσο υπάρχουν και φυσικές μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν.

*Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία μάς προτείνει, όταν ξαπλώσουμε για να κοιμηθούμε, να κάνουμε κάποιες ειδικές κινήσεις σε σημεία του σώματος, που σχετίζονται με το βιολογικό μας ρολόι και την ηρεμία, ώστε να χαλαρώσουμε. Έτσι, είναι σκόπιμο να πιέσουμε κυκλικά για ένα λεπτό στο εσωτερικό σημείο του μεγάλου δαχτύλου δίπλα από το νύχι τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό μας πόδι. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στα ­χέρια μας, πιέζοντας στο εσωτερικό μέρος του αντίχειρα δίπλα από το νύχι. Σκόπιμο είναι επίσης να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για 40 δευτερόλεπτα στον λοβό των δύο αφτιών, αλλά και λίγο πιο πάνω, στον χόνδρο, ώστε να χαλαρώσουμε. Επίσης, θα μας βοηθήσει να ασκήσουμε κυκλικές πιέσεις για 1 λεπτό περίπου στην περιοχή που βρίσκεται στη βάση μεταξύ μέσου και παράμεσου δαχτύλου.

*Χαλάρωση

Είναι σχεδόν αδύνατο να κοιμηθούμε μόλις επιστρέψουμε στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα. Αντίθετα χρειαζόμαστε χρόνο προκειμένου να εκτονώσουμε την ένταση και να χαλαρώσουμε. Θα ήταν καλό λοιπόν, να ακολουθήσουμε μια ρουτίνα χαλάρωσης, κάνοντας ένα χλιαρό μπάνιο υπό το φως των κεριών και διαβάζοντας το αγαπημένο μας βιβλίο. Φροντίζουμε η διαδικασία αυτή να είναι διαρκέσει τουλάχιστον είκοσι λεπτά και έπειτα ο ύπνος θα έρθει πιο φυσικά.

*Φωτισμός

Μπορούμε να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα ύπνου μας, χρησιμοποιώντας εξωτερικά ερεθίσματα από το περιβάλλον. Την ώρα του βραδινού μας ύπνου, ξεκινάμε να χαμηλώνουμε τον φωτισμό, μιμούμενοι το ηλιοβασίλεμα, καθώς αυτό θα προωθήσει την παραγωγή μελατονίνης του σώματος, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

*Θερμοκρασία

Κατά την διάρκεια του ύπνου, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται, γεγονός που μας επιτρέπει να μπούμε σε βαθύτερο ύπνο. Η θερμότητα, από την άλλη, μπορεί να καθυστερήσει τον ύπνο και να δημιουργήσει ενοχλήσεις. Για αυτό θα ήταν καλό να διατηρήσουμε τον χώρο που κοιμόμαστε δροσερό και μάλιστα πιο κρύο απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

*Διατροφή

Η έντονη πείνα αργά το βράδυ αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Για αυτό θα ήταν καλό να επιλέξουμε τις σωστές τροφές για βραδινό. Αποφεύγουμε τα βαριά, λιπαρά τρόφιμα και βάζουμε στο πιάτο μας γαλακτοκομικά προϊόντα, μπανάνα, αμύγδαλα, καρύδια και λιναρόσπορο.

*Πρόγραμμα ύπνου

Για να καταπολεμήσουμε την αϋπνία είναι σημαντικό να ξυπνάμε κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα, ακόμη και το Σάββατο ή την Κυριακή, ώστε να ρυθμίσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Η διατήρηση ενός σταθερού χρόνου αφύπνισης βοηθά τον εγκέφαλό μας να καταλάβει όχι μόνο πότε ξεκινά η ημέρα, αλλά και να προβλέπει πότε περίπου αναμένεται να τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι όταν ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα καθημερινά, θα κοιμόμαστε και περίπου την ίδια ώρα.

*Γυμναστική

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα και έχουν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας κατά την διάρκεια της ημέρας όταν γυμνάζονται τακτικά, όμως η ώρα που προπονούμαστε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Προσπαθούμε να μην γυμναζόμαστε πολύ αργά γιατί μετά την προπόνηση, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, που ενισχύει την εγρήγορσή μας. Εάν θέλουμε να γυμναστούμε αργά το απόγευμα δοκιμάζουμε είδη γυμναστικής όπως η yoga ή το stretching που χαλαρώνουν σώμα και μυαλό.