Το sushi είναι μικρά ρολάκια από φρέσκο ωμό ψάρι και άλλα θαλασσινά, συνδυασμένο με βρασμένο ρύζι, σε αποξηραμένα φύκια και άλλα λαχανικά. Ένα γευστικό Ιαπωνικό πιάτο το οποίο έχει ενταχτεί πλήρως τα τελευταία χρόνια στη δυτική κουλτούρα με ιδιαίτερη δυναμική, ενώ στη χώρα μας οι λάτρεις του συνεχώς αυξάνονται.

Στις σύγχρονες κουζίνες αρκετά πιάτα και rolls έχουν τροποποιηθεί γευστικά πλησιάζοντας την Ευρωπαϊκή κουζίνα κάνοντας τα πιο σύγχρονα, ελκυστικά και πιο γευστικά. Πράγματι πλέον έχει γίνει αγαπημένη εβδομαδιαία συνήθεια για πολλούς. Αναρωτιέσαι όμως κατά πόσο είναι μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή στα πλαίσια μείωσης βάρους;

Διατροφική αξία

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη διατροφική αξία θα πρέπει να γνωρίζουμε τα υλικά που περιέχει κάθε roll. Σύμφωνα με το διαιτολόγο – διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου είναι γνωστό πως τα περισσότερα ρολά με sushi περιέχουν ψάρι προσφέροντας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ περιέχουν 9 βασικά αμινοξέα.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψαριών και των θαλασσινών είναι ότι οι πρωτεΐνες τους είναι εύπεπτες, καθώς διασπώνται και απορροφώνται ευκολότερα από κρέας. Περιέχουν καλή πηγή λιπαρών  χάρης το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Τα καλά λιπαρά οξέα έχουν ιδιαίτερες αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Μέσα από τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύεται πως η σωστή και συνάμα ορθή κατανάλωση  λιπαρών οξέων στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Άλλο ένα θρεπτικό συστατικό που λαμβάνουμε από την κατανάλωση σούσι είναι απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες από το ρύζι, τα λαχανικά και από ζάχαρη που προσθέτουν κατά την παρασκευή ρυζιού, τα οποία με τη σειρά τους προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό μας.

Το φύκι που χρησιμοποιείται στο soushi roll ονομάζεται nori και είναι ένα από τα κύρια συστατικά προσδίδοντας ιδιαίτερη θρεπτική αξία στο πιάτο, καθώς περιέχει βιοενεργά πεπτίδια, τα οποία είναι μια μορφή πρωτεΐνης που σύμφωνα με μελέτες μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη δυσλιπιδαιμία!

Από άποψη μικροστοιχείων είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α,D,Ε,Κ) κυρίως λόγω των λιπαρών ψαριών, βιταμίνη Β, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ιώδιο.

Ποια είναι τα είδη του σούσι και τι θα πρέπει να προσέχουμε

Τα περισσότερα είδη σούσι περιλαμβάνουν κυρίως ψάρια σε ωμή μορφή αλλά και σε ψημένη ή τηγανιτή μορφή ή στον ατμό. Τα πιο συχνά ψάρια και θαλασσινά που χρησιμοποιούνται είναι:

  • Σολομός
  • Τόνος
  • Σκουμπρί
  • Λαβράκι
  • Χέλι
  • Καβούρι
  • Γαρίδες κ.α.

SASHIMI

Είναι ωμό ψάρι, κομμένο σε λεπτές φέτες και σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, wasabi και συχνά φρέσκα βότανα.

NIGIRI SUSHI

Περιλαμβάνει και αυτό ωμό ψάρι σε λεπτή φέτα αυτή τη φορά πάνω από ρύζι όπου ενδιάμεσα περιέχει μια μικρή ποσότητα από wasabi. Συνδυάζεται με σάλτσα σόγιας. Συχνά χρησιμοποιείται  τόνος, σολομός, χέλι και γαρίδα.

MAKI SUSHI

Είναι τα γνωστά σε όλους με τη μορφή roll και περιέχει ρύζι, ψαρί, λαχανικό τυλιγμένο με φύκι νόρι. Η πιο Ευρωπαϊκή εκδοχή του είναι το inside out με λαχανικά και συνδυασμούς που είναι πιο κοντά στις γεύσεις μας σε σχέση με την Ασιατική κουζίνα.

Ποια είναι η θερμιδική τους αξία;

Η αλήθεια είναι πως για πολλούς θεωρείται ένα υγιεινό και με λίγες θερμίδες γεύμα. Αρχικά υπάρχουν αρκετές επιλογές πιάτων με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, ενώ δεν είναι λίγα τα πιάτα που μπορούν να ανεβούν πολύ σε θερμίδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όσο πιο σύνθετο είναι το sushi, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει.

Sashimi: άνα τεμάχιο  30 – 85 θερμίδες

Συνήθως στο σούσι συναντάμε από 6-8 τεμάχια με τα πιο δημοφιλή sushi roll να είναι:

Nigiri: 150-200 θερμίδες

Maki roll: 135 – 510 θερμίδες

Avocado roll: 140 θερμίδες

Kappa Maki: 135 θερμίδες

Tuna Roll:  184 θερμίδες

California roll: 255 θερμίδες

Spicy tuna roll: 290 θερμίδες

Salmon & Avocado roll: 304 θερμίδες

Shrimp Tempura roll: 508 θερμίδες

Επίσης υπάρχουν υλικά και πιάτα που μπορούν εύκολα να αυξήσουν κατά πολύ το ενεργειακό περιεχόμενο. Συνεπώς αν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας, θα ήταν καλό να αποφύγουμε τα παρακάτω:

  • Τηγανητό ρύζι
  • Rolls με τυρί κρέμα
  • Shrimp tempura roll
  • Οτιδήποτε tempura ή τηγανητό πιάτο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων, αναφέρει πως οι έγκυες και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του όταν περιέχει ωμό ψάρι, θαλασσινά και πολύ μεγάλα ψάρια.

Τα ψάρια αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως υδράργυρο όπου μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο νευρικό συστήματα του παιδιού και του εμβρύου.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΩΣ η κατανάλωση sushi θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Το sushi φυσικά και μπορεί να ενταχθεί  στη διατροφή μας με στόχο τη διαχείριση βάρους, επιλέγοντας τις πιο διαιτητικές