Έχουμε όλοι ακούσει ότι το στρες μας γερνά και συγκεκριμένα ότι μας «γκριζάρει». Τώρα μια νέα μελέτη από τους ερευνητές στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, φέρνει στο φως ποσοτικά δεδομένα που συνδέουν το ψυχολογικό άγχος (στρες) με την απώλεια του χρώματος στα μαλλιά και συγκεκριμένα με το γκριζάρισμα. Τα καλά νέα ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι το χρώμα μπορεί να επανέλθει μόλις το άγχος εξαλειφθεί.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eLife, δεν επιβεβαιώνει απλώς τα ευρήματα προγενέστερων ερευνών, επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Martin Picard, αναπληρωτής καθηγητής της συμπεριφορικής ιατρικής (στην ψυχιατρική και τη νευρολογία) στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Τα μαλλιά δεν είναι απλά… τρίχες

«Η κατανόηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στα γκρίζα μαλλιά να επιστρέψουν στο χρώμα τους, θα μπορούσε να δώσει νέες ενδείξεις σχετικά με την ευελιξία της γήρανσης του ανθρώπου γενικά και πώς επηρεάζεται από το άγχος», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όταν εστιάζουμε στα μαλλιά μας δεν μιλάμε για.. τρίχες, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την βιολογική μας πορεία. «Ακριβώς όπως οι δακτύλιοι σε έναν κορμό δέντρου περιέχουν πληροφορίες για τις τελευταίες δεκαετίες στη ζωή ενός δέντρου, τα μαλλιά μας περιέχουν ζωτικές πληροφορίες για την βιολογική μας κατάσταση» αναφέρει ο δρ. Martin Picard.

«Όταν οι τρίχες εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το δέρμα ως ωοθυλάκια, υπόκεινται στην επίδραση των ορμονών του στρες και άλλων δράσεων από όσα συμβαίνουν στον εγκέφαλο, το σώμα και την μεταξύ τους σύνδεση. Μόλις οι τρίχες μεγαλώσουν και εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής, σκληραίνουν και κρυσταλλώνουν μόνιμα σε σταθερή μορφή» εξηγεί.

Πώς το στρες αλλάζει το χρώμα τους

«Εάν κοιτάτε τα μαλλιά με τα μάτια σας, τότε δεν θα δείτε διαφορές στο χρώμα τους, εκτός αν υπάρξει κάποια σημαντική διαφοροποίηση. Κάτω όμως, από έναν σαρωτή υψηλής ανάλυσης μπορούμε να δούμε και τις πιο μικρές, λεπτές παραλλαγές στο χρώμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Martin Picard.

Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν τρίχες εθελοντών, συνέκριναν τα ευρήματά τους με ένα ημερολόγιο που κατέγραφε το στρες που βίωνε κάθε εθελοντής. Από την σύγκριση αυτών των δεδομένων, οι ερευνητές παρατήρησαν αμέσως την σύνδεση στρες και απώλειας χρώματος ενώ και ορισμένα γκρίζα μαλλιά ανακτούν φυσικά το αρχικό τους χρώμα.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς το άγχος προκαλεί την αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών, οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα δεκάδων πρωτεϊνών στις τρίχες και πώς άλλαξαν τα επίπεδα πρωτεΐνης κατά το μήκος κάθε τρίχας.

Αλλαγές σε 300 πρωτεΐνες εμφανίστηκαν όταν άλλαξε το χρώμα των μαλλιών και οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που υποδηλώνει ότι οι αλλαγές που προκαλούνται από το άγχος στα μιτοχόνδρια μπορεί να εξηγήσουν πώς το άγχος προκαλεί το γκριζάρισμα.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμο

Η καλύτερη διαχείριση του άγχους και ως εκ τούτου η μείωσή του αποτελεί έναν πολύ καλό στόχο, σύμφωνα με τους ερευνητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μαλλιά σας θα γυρίσουν απαραιτήτως στο φυσικό τους χρώμα.

«Με βάση την μαθηματική μας μοντελοποίηση, πιστεύουμε ότι τα μαλλιά πρέπει να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο όριο πριν να γκριζάρουν» αναφέρει ο δρ. Martin Picard.

«Στην μέση ηλικία όταν τα μαλλιά βρίσκονται κοντά σε αυτό το όριο λόγω της βιολογικής ηλικίας του ατόμου αλλά και άλλων παραγόντων, το στρες θα τα ωθήσει πάνω από αυτό το όριο και για αυτό θα χάσουν το χρώμα τους» υποστηρίζει.