Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουν το ζεστό καιρό είτε κάνοντας βόλτες στις πόλεις είτε αναζητώντας λίγη δροσιά σε ολιγοήμερες αποδράσεις ή και διακοπές. Ο καιρός είναι ευνοϊκός για παιχνίδια κάτω από τον ήλιο και πολλές βουτιές, ωστόσο είναι σημαντικό να προσέχουμε αφού η πολύωρη έκθεση στον ήλιο «κρύβει» και πολλούς κινδύνους, με την συνηθέστερη να αποτελεί την αφυδάτωση, η οποία με την σειρά της σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, εξάντληση ή ακόμα και θερμοπληξία.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ανεξάρτητα από σχέδιά σας για το φετινό καλοκαίρι, θα ήταν καλό να προσέξετε τα ακόλουθα για να τα.. απολαύσετε στο έπακρο.

Τι να φορέσετε

Ο τρόπος με τον οποίο ντύνεστε μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την άνεση, ακόμα και λίγη δροσιά όταν βρίσκεστε έξω στην ζέστη. Για αυτό θα ήταν καλό να φοράτε ελαφριά ρούχα και κυρίως με φωτεινά χρώματα, καθώς τα σκουρόχρωμα ρούχα απορροφούν περισσότερη θερμότητα ενώ στην περίπτωση που είναι στενά δεν αφήνουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί. Λίγο πριν φύγετε από το σπίτι φορέστε αντηλιακό στο πρόσωπό και μην ξεχάσετε να καλύψετε τις περιοχές που καίγονται εύκολα όπως η μύτη, τα αυτιά, οι ώμοι, τα γόνατα, αλλά και το πίσω μέρος του λαιμού. Εξίσου σημαντικά είναι τα γυαλιά ηλίου, τα οποία εκτός από στυλ προσδίδουν και ασφάλεια στα μάτια σας τις ακτίνες UV.

Πώς θα παραμείνετε ενυδατωμένοι

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό της εφίδρωσης, με την έκκριση του ιδρώτα να την μειώνει. Αυτό όμως, σημαίνει ότι μαζί με την θερμότητα αποβάλλονται και υγρά. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι μην ξεχνάτε να:

  • Πίνετε νερό: Μην περιμένετε την προειδοποιητική δίψα για να πιείτε νερό, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικά μέρη με υψηλές θερμοκρασίες. Πίνετε συχνά νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση ή την υπερβολική εξάντληση.
  • Καταναλώστε φυσικούς χυμούς: Οι φυσικοί χυμοί δίχως επιπλέον προσθήκη ζάχαρης παρέχουν ενυδάτωση αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά, που διατηρούν τα επίπεδα ενέργειά σας ψηλά ακόμα και στην ζέστη.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη: Αν και πολλοί δεν θα έλεγαν όχι σε ένα δροσερό κοκτέιλ, ίσως θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτείτε αφού το αλκοόλ αφυδατώνει στην πραγματικότητα τον οργανισμό, πράγμα που μπορεί να συμβεί και με την καφεΐνη. Αν τελικά πιείτε αλκοόλ, μην ξεχνάτε να πίνετε παράλληλα και αρκετό νερό για να διατηρήσετε όσο δυνατόν περισσότερο τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Οι οδηγίες της ΓΓΠΠ

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.