Φημισμένος τουριστικός προορισμός στο δυτικό τμήμα του όρμου της Νεάπολης Λακωνίας, η Ελαφόνησος έχει μεγάλη παραθεριστική κίνηση χάρη στις μαγευτικές αμμουδερές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Πρωτεύουσα της Ελαφονήσου είναι ο ομώνυμος οικισμός, χτισμένος στο βόρειο άκρο του νησιού, με λιγοστά παραδοσιακά σπίτια, σύγχρονες κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, καφέ και ψαροταβέρνες.

Τα πολυάριθμα γραφικά καΐκια και οι ψαρόβαρκες που δένουν στο λιμάνι εξασφαλίζουν φρέσκο και άφθονο ψάρι στους παραθεριστές.

Στην αρχαιότητα η Ελαφόνησος ήταν ενωμένη με την απέναντι πελοποννησιακή ακτή, αποτελώντας χερσόνησο με την ονομασία Όνου Γνάθος (λόγω του σχήματός της).

Πυκνά δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν την Ελαφόνησο με την απέναντι λακωνική ακτή (Πούντα Βοιών, κοντά στον οικισμό Βιγκλάφια Νεάπολης).

Εκδρομικά σκάφη μεταφέρουν την καλοκαιρινή περίοδο τους παραθεριστές σε παραλίες του νησιού.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελαφονήσου συγκαταλέγονται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, στο λιμάνι, η παραλία και τα νησάκια της Παναγίας, το μαγευτικό Σαρακίνικο (χερσόνησος αγκαλιασμένη από αμμόλοφους, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά) με τις εξωτικές παραλίες του Σίμου, το ξωκλήσι του Αγίου Παταπίου, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Για κολύμπι προσφέρονται επίσης οι παραλίες Kοντογόνι (εντός του οικισμού), Παναγία (Kάτω Nησί) και Λεύκη.

Επίσης, με σκάφος μπορείτε να επισκεφθείτε τα νησάκια Kασέλλα, Γαϊδουρονήσι και Λεπτονήσι, απέναντι από τον οικισμό της Παναγίας (Kάτω Nησί).

Ξεχωριστής ομορφιάς είναι και η περιοχή της Πούντας, με κέδρους και αμμουδερές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, στην απέναντι λακωνική ακτή.