Ως αρνητικό συναίσθημα, ο θυμός οφείλει να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας και να αποβάλλεται τακτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, τα αποθέματα που διαθέτει ο καθένας μας σε υπομονή και ικανότητα καταπίεσης, εξαντλούνται κάποια στιγμή, δίνοντας τη θέση τους σε ξεσπάσματα και αναίτιες εκρήξεις.

Η σωστή διαχείριση του θυμού αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Αυτές είναι 5 βασικές στρατηγικές που σας μαθαίνουν να διαχειρίζεστε το θυμό σας:

  • Παρατηρήστε τον εαυτό σας ώστε να ανιχνεύσετε τυχόν σημάδια θυμού (ένταση στη γνάθο, σύσφιξη χειλιών και προσώπου, σύντομες αναπνοές κ.ά.), να αποδεχθείτε το συναίσθημά σας και να δράσετε ανάλογα.
  • Πάρτε τον χρόνο για να κατευνάσετε την ένταση του θυμού σας προτού προβείτε σε πράξεις. Δώστε έτσι στον εαυτό σας τη δυνατότητα να επιλέξετε τον πιο σωστό τρόπο έκφρασης και να αναλογιστείτε τυχόν συνέπειες των πράξεών σας.
  • Απόφυγετε τα αυθαίρετα συμπεράσματα για τις συμπεριφορές των άλλων, που προκύπτουν όταν γενικεύετε με βάση το περιστατικό που σας έκανε να θυμώσετε.
  • Εκφράζοντας το θυμό σας, προσπαθείστε να εξηγήσετε τη θέση σας με τρόπο ήρεμο και κατανοητό για τον συνομιλητή σας. Μόνο έτσι θα πετύχετε το στόχο σας, που είναι να ακουστείτε και να λυθεί το πρόβλημα.