Σε σπάνιες περιπτώσεις, εξάλλου, τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν νοσήσει από την Covid-19 παρουσιάζουν ένα πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό οδηγεί το 1,2% των ανήλικων ασθενών στο θάνατο.

Τους ειδικούς προβληματίζουν και οι μακροχρόνιες συνέπειες από τη νόσηση στην υγεία των ανηλίκων, το λεγόμενο post-covid syndrome, για το οποίο υπάρχουν περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις.

Αυξημένος κίνδυνος για τους ανήλικους με υποκείμενα νοσήματα

Στοιχεία από τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομεία παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από την συχνότητα εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη. Ενδεικτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου:

  • το 31,4% εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείες, και
  • ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό του 70,6% των ανηλίκων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω νόσησης από την Covid-19, είχε υποκείμενο νόσημα. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων, η παχυσαρκία και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την εισαγωγή στο νοσοκομείο στις ηλικιακές ομάδες 12 έως 17 ετών, σε ποσοστό 36% και 31%, αντίστοιχα. Τα νευρομυικά και τα νευρολογικά νοσήματα, ευθύνονταν σε ποσοστό 14%, επίσης.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους παιδιά και τους εφήβους, ιδιαίτερα με τα υποκείμενα νοσήματα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας, της υγείας τους.