Έχετε ξαπλώσει με το σύντροφό σας στο κρεβάτι. Εκείνος αρχίζει να παίζει με τα μαλλιά σας και έρχεστε κοντά. Ξαφνικά το βλέμμα του καρφώνεται στο… αυτί σας. Κρύος ιδρώτας σας λούζει καθώς προσπαθείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που διέκοψε αιφνιδιαστικά τη ρομαντική στιγμή.  Ένα αντιαισθητικό σπυράκι είναι ο «ένοχος».

Όσο ενοχλητική και αν είναι η παρουσία αυτού του ανεπιθύμητου επισκέπτη, θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα μπορεί να εμφανιστεί. Μην πανικοβάλλεστε! Με μία απλή καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, τις περισσότερες φορές, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ή και να προλάβετε τα σπυράκια στα αυτιά.

Γιατί σχηματίζονται σπυράκια στα αυτιά;

Τα σπυράκια στα αυτιά μοιάζουν πολύ με την ακμή που μπορείτε να δείτε στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την πλάτη ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα σας. Συνήθως προκαλούνται από υπερβολικό σμήγμα, νεκρά κύτταρα του δέρματος, βρωμιά από ένα προϊόν για τα μαλλιά που δεν ξεπλύθηκε σωστά, ιδρώτα και ρύπανση.

Πολλές φορές, λόγω του σχήματος και της φύσης των αυτιών μας, το σμήγμα και τα βακτήρια παγιδεύονται εκεί και οδηγούν σε σπυράκια. Ακόμα και τα αγαπημένα σου ακουστικά, όμως, όταν βρίσκονται όλο το 24ωρο στα αυτιά σου, μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια.

Καθώς τα αυτιά δεν είναι μια περιοχή που μπορείτε να δείτε καλά στον καθρέφτη, τα σπυράκια είναι συνήθως κάτι που δεν παρατηρείτε μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να γίνουν πραγματικά ενοχλητικά.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την εμφάνισή τους;

Αν και οι περισσότερες είστε επιμελής με την περιποίηση του προσώπου σας, τείνετε να αγνοείτε ή να παραμελείτε τον καθαρισμό των αυτιών. Οι ειδικοί λένε, όμως, πως λίγη περισσότερη προσοχή σε αυτή την περιοχή, μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Μία τονωτική ή μία στυπτική λοσιόν για το πρόσωπο και λίγο βαμβάκι, αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να περιποιηθείτε το εξωτερικό των αυτιών σας, σε τακτική βάση. Αναζητήστε συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ και η ρετινόλη. Κάποια από αυτά, τα καλλυντικά, ίσως και όλα, είναι πιθανό να υπάρχουν ήδη στο νεσεσέρ σας.

Μπορώ να τα απομακρύνω μόνη μου;

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, όπως δεν πρέπει να σπάτε τα σπυράκια που βρίσκονται στο πρόσωπό σας, έτσι δεν θα πρέπει να προσπαθείτε να τα βγάζετε μόνοι κι από τα αυτιά σας.  Η θέση που βρίσκονται και η ευαισθησία του χόνδρου στα αυτιά καθιστούν την απομάκρυνση των σπυριών από αυτά εξαιρετικά επώδυνη, όσο και επικίνδυνη, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια συμπίεσής τους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόλυνση.

Αντ’ αυτού, ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τα σπυράκια από το αυτί σας είναι να επισκεφθείτε τον δερματολόγο ή τον αισθητικό σας, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα επαγγελματικό ένα εργαλείο αφαίρεσης σπυριών.

Συνήθως, πάντως, τα σπυράκια στα αυτιά είναι περισσότερο μια απλή ενόχληση παρά ένας λόγος πραγματικής ανησυχίας, και η τακτική χρήση ενός σχήματος περιποίησης κατά της ακμής θα πρέπει να μπορέσει να καταστείλει το σχηματισμό τους. Αν, παρόλα αυτά, δυσκολευτείτε να τα ελέγξετε ή εάν έχουν γίνει οδυνηρά ή ανησυχητικά αντιαισθητικά, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.