Για μερικούς ανθρώπους η απομάκρυνση από μία φιλία, ακόμα κι αν αυτή έχει καταστεί «τοξική» ή απλώς μη ικανοποιητική, είναι δύσκολη έως αδύνατη. Απαιτεί να έρθετε αντιμέτωποι με άβολες αλήθειες που έρχονται σε αντίθεση με εδραιωμένες πεποιθήσεις σας. Αλλά μερικές φορές, αυτό είναι το καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους. Το θάρρος να φύγουμε από μία φιλία που δεν μας ικανοποιεί πια, θα δώσει «χώρο» τελικά σε ανθρώπους που ανήκουν στη ζωή μας και οι οποίοι μας βοηθούν να εξελιχθούμε στους ανθρώπους που πραγματικά είμαστε.

Γιατί, όμως, μένουμε σε φιλίες όταν είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν μας προσφέρουν ικανοποίηση;

Έχετε πολλές κοινές εμπειρίες από μικρή ηλικία

Οι φίλοι της παιδικής ηλικίας μπορούν να μείνουν φίλοι επειδή αισθάνονται ένοχοι για παραβίαση του ιερού δεσμού μιας μακράς φιλίας. Ακόμη και η ικανότητα να πούμε «είμαστε φίλοι εδώ και 20 χρόνια» μπορεί να κάνει την έξοδο μιας φιλίας πιο δύσκολη. Οι δεσμοί της ιστορίας παρουσιάζουν έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο στη μετατόπιση μιας φιλίας που δεν λειτουργεί πλέον για τους συμμετέχοντες.

Ο φίλος σας βοήθησε σε μια δύσκολη στιγμή

Όταν ένας φίλος σας βοηθά να ξεπεράσετε ένα δύσκολο γεγονός ή σας στηρίζει σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής σας, μπορεί να αισθανθείτε ότι του οφείλετε αφοσίωση. Αλλά μερικές φορές, η αφοσίωση γίνεται το τελευταίο νήμα που συγκρατεί μια σχέση που κατά τα άλλα «έχει λήξει». Όταν νιώθετε πως η φιλία δεν είναι πια αμοιβαία, ίσως είναι καιρός να αναρωτηθείτε:

  • Τι οφείλω σε αυτόν το φίλο και για πόσο καιρό;
  • Η υποστήριξή του σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ποτέ μεταξύ μας;
  • Μπορώ να αισθάνομαι ευγνώμων για την στήριξή του, εφόσον η σχέση μεταξύ μας δεν είναι πια αυτή που ήταν;

Νιώθετε συνδεδεμένοι μέσω κοινών φίλων

Μερικές φορές η απομάκρυνση από μια φιλία είναι ιδιαίτερα δύσκολη αν η φιλία λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο μιας ομάδας. Σε αυτό το σενάριο, ένα άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να απομακρυνθεί από έναν φίλο χωρίς να αποσυνδεθεί από ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να ανεχθεί μια απογοητευτική ή δυστυχισμένη φιλία προκειμένου να μην χάσει τους υπόλοιπους φίλους του.

Είναι πιο εύκολο να διατηρείς μια εξαντλητική φιλία παρά να θέτεις νέα όρια

Για εκείνους που δυσκολεύονται να βάλουν όρια ή να αντιπαρατεθούν, η παραμονή σε μια δυστυχισμένη φιλία μπορεί να είναι προτιμότερη από την ταλαιπωρία της αλλαγής της. Είναι ένα φαινόμενο που περιγράφεται συχνά ως αδυναμία για τη διεξαγωγή ανοιχτών, ειλικρινών συνομιλιών σε σχέσεις που δοκιμάζονται. Αλλά για όσους δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να αποχωρήσουν σιωπηλά, μια συχνά δυσάρεστη ή/και δυστυχισμένη σχέση παραμένει στη θέση μίας σχέσης που προσφέρει ικανοποίηση.